Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

joi, 30 septembrie 2010

"Strugure" din clatite alb-negre

Made by Liana









Ce-am mai facut eu din clatitele alb-negre...un strugure.

Reteta de clatite albe o aveti aici, iar cea de clatite negre- aici.

Mai trebuie sa va spun ca fiecare clatita alba am uns-o cu pasta de macese, apoi am pus o clatita neagra si am rulat strans-strans. Am dat la frigider vreo 30 de min., apoi am taiat rulourile in bucati potrivite.

Le-am asezat pe o farfurie cu taietura in sus, in forma de strugure, si le-am innecat in sirop de zmeura, facut de mine din suc de zmeura pus pe foc si muuuult zahar.

Asta-i tot!

Am decorat cu doua frunze de vita-de-vie, noroc ca am in fata blocului ;-)



Acum...nu stiu cum sa va invit...poftiti la clatite sau poftiti la "strugure"?
Veniti oricum, ca va servesc cu drag ;-

marți, 28 septembrie 2010

Placinta gustoasa cu dovlecei

Made by Liana







Reteta aceasta am vazut-o in rev.Clik pentru femei/cap.88 si mi-a placut foarte mult.
Anul acesta, mai mult ca niciodata am mancat o tona de dovlecei, asta si din cauza lui Tudor, clar.
La final, ne-am batut toti trei pe acesta placinta gustoasa si de-li-cioa-sa de dovlecei, asa ca dupa doua zile am mai preparat-o odata.
Din pacate am facut-o in tava, nu in vasul de yena, si nu a fost la fel de pufoasa ca prima data...
Dar, sa va prezint pufosenia:

Ingrediente:

Pentru aluat:

2 oua,
150ml lapte,
1/2 lingurita drojdie,
faina cat cuprinde,
1 praf de sare.



Pentru umplutura:

1 dovlecel,
1 ceapa rosie,
1 ardei gras,
1 morcov,
150g sunculita afumata,
200g smantana,
1 lingurita cu varf de faina,
3 oua,
1 lingura ulei,
sare,
piper.

Cum se prepara:

1. Drojdia se dizolva in putin lapte cald, se adauga ouale, un praf de sare, restul de lapte, faina cat cuprinde (cca 400g) si se framanta un aluat ca de paine, care se lasa la crescut.




2. Ceapa se taie pestisori, iar dovlecelul necuratat de coaja se taie rondele.

3. Legumele taiate se calesc in ulei pana se inmoaie putin, se adauga sunca afumata taiata bucatele.



Se iau de pe foc si se potriveste gustul de sare si piper.

Eu am taiat cateva rondele de morcov, dovlecel, ardei, ceapa si le-am calit separat,



deoarece am vrut sa le pun deasupra placintei, sa arate frumos.

Se intinde aluatul intr-o tava lunga unsa si tapetata,-eu am folosit tava de yena-



imbracand si peretii si se pun legumele.





4. Se bat ouale cu smantana, faina, sare si piper, se toarna amestecul peste placinta, se indoaie marginile aluatului si se da totul la cuptor pentru 40 de minute.



A fost minunataaaa, atat de buuuna, mmmmmmmm.... dar a treia oara am sa o fac tot in tava de yena.

Asta-i facuta a doua ora in tava...



Oricum, am mancat-o si pe asta!!

luni, 27 septembrie 2010

Banane cu piure de castane si frisca

Made by Liana








Am descoperit o reteta foarte frumoasa Vis de banane cu frisca, pe un site maghiar. De fapt, am descoperit poza la un concurs si m-a intrigat felul in care era scrisa reteta. Asa am descoperit ca era furata de pe siteul maghiar...pe urma a fost si descalificata din concursul respectiv.

Eu am cam dublat cantitatile, deoarece mi-am zis ca ar fi pacat sa nu folosesc tot pachetul de piure de castane de 250g, plus ca ne plac bananele foarte mult. ;-)

Ingrediente:

4 banane,
250 g piure de castane,
30 g margarina Rama,
80 g zahar pudra,
o fiola esenta rom,
200 ml smantana pt.frisca,
zahar pudra cu aroma de vanilie,
napolitane pt.decor,
ciocolata.



Piureul de castane se amesteca foarte bine cu margarina moale, zaharul pudra si esenta de rom, pana devine ca o crema.



Curatam bananele si le taiem pe lung.
Cu o lingurita scobim interiorul bananelor, il adaugam piureului si amestecam foarte bine.



Erau coapte bine bananele si s-au cam rupt...De aceea am folosit patru banane.

Umplem bananele cu toata crema obtinuta, asezam celelalte jumatati de banane si apasam putin.

Batem o spuma tare din smantana pt.frisca pregatita pentru ornare si adaugam zaharul vanilat.



Ornam cu frisca bananele umplute, adaugam fructe proaspete-eu am tait felii subtiri de nectarina- apoi punem desertul la frigider pentru cca o ora.



Intre timp am topit putina ciocolata si am uns doua napolitane speciale pentru decorarea inghetatei.



As fi vrut eu sa fac palmierii sau niste umbrelute din ciocolata, aveam multe idei, dar n-aveam timp deloc, asa ca am fost bucuroasa cand am gasit in dulap napolitanele astea, pe care le-am cumparat din Kaufland si au costat mai putin de 4 ron.



Chiar au fost un vis aceste banane cu piure de castane si frisca!!

sâmbătă, 25 septembrie 2010

Creta

BY LIANA




O vacanta surpriza!

Pe cand ne plimbam noi la vreo doua zile de cand ajunseseram prin satul natal al sotului meu din judetul Cluj, numai ce-mi suna mobilul.
Un domn de la nemira.ro vroia cu sotul meu.
Stupefiata, l-am auzit: "Cum, am castigat o excursie in Creta? Si sotia un voucher de 1000 de ron constand in carti Nemira?"
Wauuuu...nu ne-a venit sa credem...(m-am inscris la acest concurs chiar in ultima zi)....asta se intampla intr-o marti...vineri ne-am intors in Timisoara, iar duminica seara am luat trenul spre Bucuresti, cu Tudor dupa noi, ca sa zburam la pranz spre Creta.

Deci, din 13 septembrie pana pe 20 septembrie, 8 zile si 7 nopti am avut o vacanta frumoasa in cea mai sudica si cea mai mare insula greaca la Marea Egee cu o suprafață de 8.261 km².
Creta este a cincea cea mai mare insula din Marea Mediterană. Linia de coastă are o lungime totală de 1.040 km.
Capitala insulara este Heraklion, oras unde am fost si noi cazati.

Am zburat mai bine de 1h30' cu "capul in nori" deasupra marii infinite




Apoi, marea la picioarele noastre...



apa limpede ca lacrima...



Hotelul Golden Beach de 3* a fost suficient de ospitalier, cat sa ne simtim bine.



La o prima vedere pare mic, dar nu e...era luuung cat sa incapa 25 de camere pe-o parte si 25 pe cealalta, cu un labirint de coridoare si cu o curte interioara prin care treceam mereu pe sub coroana frumoasa a unui trandafir japonez...



Am beneficiat de mic-dejun si cina cu bauturile incluse cu sortimente bogate si pe alese.
Mie mi-au placut prajiturile aromate, cu multa miere, nuca, alune, scortisoara, cardamom si alte mirodenii.
Hotelul nostru era ca sa zic asa pe bulevardul principal flancat de magazine de-a stanga si de-a dreapta. De la magazine alimentare- supermarket poate fi si o simpla taraba la ei!-pana la magazine de suveniruri unde totul era 1.99 euro.

Noaptea strada devenea feerica



Tavernele erau nelipsite cu meniurile afisate si cu poza mancarurilor lipite de garduletul ce le strajuia.



Paradoxal, dominau magazinele cu blanuri de lux...



de fapt, dominau rusii...daca nu scria in greaca, scria in ruseste pe indicatoare, iar hotelurile erau pline de turisti rusi...si-al nostru, desigur.

Magazine indesate cu mirodenii, ce-si ademeneau clientii de pe trotuar...





sau cu fructe de mare ce si-au pierdut "casele" prin vitrinele magazinelor...



Steluta din stanga sus se odihneste actualmente in colectia mea ;)

Apoi un targ de ceramica foarte frumoasa...



de unde mi-am ales si eu cate ceva...borcanul si cele doua oliviere pictate cu masline



Soarele meu, Tudor, si eu, am avut parte de "senzatii tari" ;-)





Mi s-a facut deja dor de Creta, asa ca rontai niste alune cu miere si susan si niste cereale "homenuts" cretane, bune de spart masele in astfel de momente...



As mai avea cateva zeci de poze, dar le-am descarcat acolo pe un dvd si compu' meu nu-l citeste, asa ca doar cateva poze mi-au ramas in aparat, pe care tocmai vi le-am aratat.

Trebuie sa multumim frumos Teodorei Ivan de la editura Nemira si lui Madalina Popa de la agentia Cocktail Holidays pentru minunata vacanta!

Ne-ati facut vara frumoasa!!!

joi, 23 septembrie 2010

Tarta Melba

Made by Liana








Din ciclul "Ce-am mai facut in vacanta la sat" va prezint o tarta minunata: Tarta Melba, pe care am descoperit-o intr-o cartulie veche de-a mamei, "Prajituri cu fructe" de Florica Giormaneanu, editura Caleidoscop, 1986.
La o prima citire mi s-a parut grea si complicata, apoi am vazut ca aluatul e super-simplu, iar umplutura si mai simpla: Zmeura cu piersici.
Cu "traducerea" m-am descurcat mai greu, fiind invatata cu altfel de gramaje.

Ingrediente:

Pentru aluat:

3 pahare de faina,
200g margarina Rama,
1 1/2 lingurita sare,
8-10 linguri de apa rece.



Pentru umplutura:

3 1/2 pahare felii de piersici din compot fara sirop sau 4 nectarine,
1/2 pahar zahar,
2 linguri rase amidon alimentar sau faina,
300g zmeura proaspata,



Sosul:
2 linguri rase de amidon sau faina,
3/4 sirop de zmeura.

Prepararea aluatului:

Se cerne faina, iar margarina rece se incorporeaza cu cutitul fara sa se atinga cu mana,



apoi se apasa cu furculita pana cand compozitia are aspectul unor firimituri mari de paine.



Se stropeste cu apa foarte rece in care s-a dizolvat sarea in prealabil si se amesteca cu furculita in sens circular. Daca e necesar, se pot adauga 2-3 lingurite de apa.
Aluatul se strange in maini, se da forma unei mingi, fara sa se framante,



se inveleste in folie si se da la rece sa se odihneasca cat mai mult inainte de intrebuintare. E bine daca-l lasati de seara pana dimineata.
Din compozitia de mai sus, rezulta doua foi cu care se imbraca forma si se acopera tarta.

Dupa ce a stat la rece, aluatul se imparte in doua.
Se intinde o foaie, se aseaza in forma de tarta si se da la rece.

Apoi se prepara umplutura astfel:

Se amesteca amidonul cu zaharul,



la care se adauga siropul de piersici. Se fierbe la foc domol amestecand continuu, pana cand se ingroasa compozitia.
Dupa ce clocoteste un minut, se amesteca cu piersicile.Eu am preferat sa folosesc piersici proaspete, adica nectarine.

Zmeura se aseaza in tarta,




iar deasupra se intinde amestecul de piersici,scurse bine de sirop,




peste care se toarna untul incalzit.

Apropo, zmeura era proaspat culeasa din gradina mamei:



Se acopera cu foaia a doua in care se fac cateva incizii in prealabil. M-am gandit sa decupez sub forma unor petale.


Marginile foilor de aluat se lipesc apasand cu furculita sau se strange cu degetele de jur-imprejur.
Se coace la foc potrivit 35-45 de minute.

Tarta se serveste rece, taiata felii cu cate 1-2 globuri de inghetata de vanilie si cu 1-2 lg de sos Melba care se prepara in felul urmator:
Se dilueaza amidonul cu siropul de zmeura si se da la foc slab sa fiarba amestecand fara intrerupere.
Dupa ce clocoteste 1 minut, se da deoparte sa se raceasca.

Eu am facut un sirop simplu din suc de zmeura cu muuuult zahar, la fel ca la Inghetata de iaurt, zmeura si mure si am turnat din belsug peste tarta.



Am servit cu inghetata...mmmm, minunata Melba!!!

A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.