Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

duminică, 31 martie 2013

Tort cu capsune si panna cotta de ciocolata alba









Desertul nostru de duminica trebuie sa fie suprem! Trebuie sa fie Disturbingly Delicious!!
De ce? Pentru ca in copilarie nu prea am avut parte de el.
Mama  nu stie sa faca torturi, iar prajiturile pe care le facea erau foarte putine: rulada de biscuiti, foi de napolitane cu nuci, clatite. Oricum, in anii '70-'80 se gaseau foarte putine alimente, imi amintesc ca stateam ore intregi la coada pentru un pachet de unt, era bataie pentru rahat si bomboanele cu lapte se terminau rapid. Ciocolata...rarisima! Imi amintesc de cea chinezeasca, era chiar buna.
Pranzul de duminica la noi in familie era mai mereu acelasi: supa de pui cu taitei si pui la cuptor. Si o palma dupa ceafa ca pe mine ma apuca mereu rasul la masa. Si cand nu radeam, cantam, de-mi zicea mereu o prietena ca o sa-mi iau barbat nebun. Barbatul meu e om bun, nebuna am ramas eu :P

Duminica nu facem nimic, ca muncim sambata ca orbii. Duminica ne ospatam, ne plimbam, ne jucam, ne relaxam. Sotul meu imi interzice sa coc duminica si in 17 ani de casatorie i-am respectat dorinta.

Dumnezeu a facut lumea in sase zile, iar in a saptea s-a odihnit. Asa si noi.

Si mai trebuie sa spun ca de cand prietena mea, Diana Duca, mi-a lansat propunerea de a-i vizita extraordinara casa, intr-o duminica,  la Sunday Lunch, mai exact, m-am tot gandit la duminicile mele comuniste si la duminicile mele actuale.
Vreau ca fiul meu, Tudor sa aiba parte de duminici extraordinare si memorabile, de aceea ma straduiesc sa-i pregatesc mereu dulciuri deosebite. Iar acum i-am pregatit un tort exceptional!
Diana, acest tort e si pentru tine! :*

Ingrediente pentru blat:
2 oua,
100ml lapte,
100g unt,
150g zahar,
100g faina,
3 lg cacao,
1/2 plic praf de copt.


Mod de preparare:

Blatul e acelasi de la prajitura Noapte de noiembrie pe care-l fac mereu.
Fierbi laptele cu untul, zaharul si cacaua. Dupa ce a dat in clocot, lasi sa se raceasca, dupa care adaugi treptat galbenusurile, faina cu praful de copt si albusurile batute spuma. Amesteci usor, de jos in sus si torni aluatul intr-o forma de tort rotunda tapetata cu hartie de copt si-l dai la cuptor 30 de minute, dupa care il lasi sa se raceasca. Cand s-a racit, il tai o singura data pe orizontala.
Am acoperit tava de tort rotunda cu folie de aluminiu si am asezat primul blat.
Dupa ce am spalat sub un jet de apa rece capsunele, le-am curatat de codita, le-am sters si pe cei mai mari si frumosi i-am taiat in doua si i-am pus de jur-imprejurul formei, cu taietura pe forma.




 Am asezat cateva capsune intregi pe tot blatul. 
Peste capsune, am turnat panna cotta de ciocolata alba.


Ingrediente pentru panna cotta:

1 kg de capsune,
400ml lapte,
400ml frisca lichida,
60g zahar,
400g ciocolata alba,
2 plicuri gelatina.

Toarna intr-o cratita laptele, frisca lichida si zaharul si pune-le la fiert.



Gelatina se prepara conform instructiunilor de pe plic.
Intre timp, toaca marunt ciocolata cu cutitul si incorporeaz-o in laptele caldut, amestecand cu telul.
Gelatina se toarna in fir subtire in compozitie si se da toata compozitia la frigider ca sa se intareasca putin, apoi se toarna peste primul blat cu capsuni 



pana cand ii acoperim. Din panna cotta am mai salvat un pahar, nu am vrut sa umplu toata forma de tort cu varf, deoarece a trebuit sa o acopar cu al doilea blat si vroiam sa incapa in forma.


si se pune al doilea blat deasupra. La fix ;-)


Se da la racit minim 3h, apoi se desface forma de tort, se indeparteaza folia de aluminiu si se aseaza tortul pe o tava sau pe un carton argintat.

Ingrediente pentru decor:
200g ciocolata amaruie,
50g ciocolata cu lapte,
50g ciocolata alba,
9-10 capsune cu tot cu frunzulite.

Am topit cate 50g din fiecare ciocolata in boluri separate si am trecut capsunile prin ele, apoi le-am decorat cu alt fel de ciocolata. De exemplu, dupa ce-am dat o capsuna prin ciocolata alba, i-am facut modele cu ciocolata amaruie sau cu ciocolata cu lapte sau chiar cu amandoua.


Cele 150g de ciocolata amaruie ramasa le-am topit si am acoperit blatul de sus.
Cand s-au uscat si capsunele cu ciocolata-e bine sa fie capsunele reci, de la frigider, ciocolata se va intari instant- i-am aranjat frumos peste tort.

Si gata!!! Ta daaaaaaaaaaaa


Si caspunele in ciocolata



Tortul acesta a fost o minunatie!!!



 Mi-a fost mila sa-l tai,  va jur! Preafrumos...Am trecut lama cutitului prin foc inainte de a-l taia...


S-a mancat rapid, panna cotta de ciocolata alba e un deliciu!!!


Va doresc tuturor o duminica minunata, deosebita si extravaganta!!!
Iar celor care sarbatoresc Pastele Catolic azi, sarbatori binecuvantate!


sâmbătă, 30 martie 2013

Cozonac de post cu fructe confiate si martipan











Ce pufosenie!!....mi-am zis cand l-am vazut la Laura Laurentiu si imediat i-am pus gand rau. Mi-am salvat reteta si zilele trecute l-am preparat. A iesit intocmai cum zicea Laura: pufos si gustos! Si foarte aromat, cu o culoare minunata, as adauga eu.
Multumesc frumos, Laura, pentru reteta! :*



Ingrediente:

-500 de grame de faina 000 
  • 40 g drojdie de bere proaspata Dr.Oetker
  • 250ml. de suc carbogazos Mirinda
  • 80ml. de ulei
  • 60g zahar
  • 1 lingura de esenta de vanilie/ 1 plic de zahar vanilat
  • coaja rasa de portocala/lamaie
  • 1 praf de sare
  • 100g fructe confiate( ananas, pepene galben, maracuia)
  • un baton de martipan(60g).

Preparare:
Am cernut  faina intr-un bol, am facut loc la mijloc si am sfaramat drojdia, jumatate din cantitatea de zahar si 3-4 linguri de suc. Puteti folosi Fanta, dar mie nu-mi place, de aceea am ales Mirinda.





Sucul sa fie tot la temperatura camerei, ca toate ingredientele, nu rece. Am amestecat pana cand drojdia s-a dizolvat.
Am pus bolul pe aragaz si am asteptat aproximativ o ora sa creasca maiaua.



Dupa o ora, am adaugat restul de suc, uleiul, zaharul ramas, zaharul vanilat, sarea si coaja de portocala 




le-am amestecat bine si am framantat putin aluatul pana cand am auzit basicile de aer din interior spargandu-se.

Am uns bolul cu ulei, am pus aluatul in el,




l-am acoperit si l-am lasat pe aragaz cu cuptorul pornit mai bine de doua ore, pana cand si-a triplat volumul.



Am rasturnat aluatul pe masa unsa cu ulei, l-am mai framantat putin si l-am impartit in doua.

Am intins cu mainile prima bucata in forma de dreptunghi si lunga cat tava de cozonac in care urma sa-l pun si am rasfirat fructele confiate, pe care le-am taiat bucati mai mici. Am avut ananas, pepene galben si maracuja.



Am procedat la fel cu a doua bucata si am taiat felii batonul de martipan-tot de post, cu ciocolata neagra.



Cele doua suluri le-am rasucit intre ele si le-am asezat frumos in tava de cozonac pregatita, unsa cu ulei.


L-am lasat iar la crescut pana a iesit din forma.



L-am stropit cu putin suc si l-am bagat in cuptorul incins la 200 de grade pentru 10 minute, apoi am redus la 180 de grade si l-am lasat 40 de minute. In timpul acesta, am simtit ca miroase deja si l-am vazut bronzat la suprafata, astfel incat l-am  acoperit cu o hartie de copt umezita si l-am lasat pana cand au trecut cele 40 de minute initiale.

Testul scobitorii a fost trecut cu brio, asa ca l-am scos, l-am uns rapid cu miere si am presarat zahar brun. Sau puteti sa-l pudrati cu zahar, daca vreti.

O minunatie!!!



De-abia am asteptat sa-l tai, credeti-ma...si s-a racit atat de incet....ufff....


Cateva  felii...sper ca se vede cat de pufos e ;-)

Si culmea e ca am crezut ca va iesi portocaliu, datorita sucului, ca de la Fanta am zis ca iese galben, dar  chiar are o culoare foarte naturala, de zici ca am folosit apa :P

Voua cum vi se pare? Il incercati? ;-)



Un post cat mai usor va doresc <3

joi, 28 martie 2013

Deliciu cu mascarpone si amaretti










Nimic nu te incalzeste mai tare decat un deget de lichior de migdale Disaronno atunci cand afara nici nu mai ploua sau ninge, dar e frig de-ngheata apa-n balta.
Dar decat sa-l beau gol, m-am gandit ca ar fi ideal sa-l folosesc la un desert ca tot aveam o cutie de mascarpone, plus o punga de amaretti, adica pricomigdale italienesti, preparate din albus, zahar si migdale, puternic aromatizate si alcoolizate.
Ideea e din revista Click pentru femei nr.6/2011, unde se folosea biscuiti digestivi, in loc de amaretti si scortisoara, in loc de cafea si ciocolata rasnita cum am folosit eu.

Ingrediente:

250g mascarpone,
2 oua,
250ml frisca lichida,
100g zahar pudra,
2 plicuri de zahar vanilat,
50ml lichior de migdale Disaronno,
o punga de amaretti(200g),
1 plic de cafea nescafe brasero,
ciocolata.

Preparare:

1.Bati frisca lichida cu mixerul pana devine spuma. Amesteci treptat mascarponele cu frisca,



 iar cand s-a omogenizat compozitia, adaugi galbenusurile



 si amesteci pana cand se incorporeaza.

2. Albusurile se bat spuma cu putina sare,  adaugi 50g din zaharul pudra, zaharul vanilat,



apoi le incorporezi in crema de mascarpone.



3. Amesteci 150ml de apa calda cu zaharul pudra ramas, si cu 50ml de lichior de migdale Disaronno. Sfarami biscuitii Amaretti in acest sirop-l



asa vreo 5-6 bucati pentru decor-si incepi samontezi paharele.
4. Intr-un pahar, pui amaretti insiropati,



un strat generos de crema, unul de amaretti si  inca unul de crema.
Dai la rece maxim 3 ore.

Inainte sa-l servesti, il pudrezi cu cafea si ciocolata din belsug.





Sa nu uiti sa adaugi la fiecare pahar cate-un amaretti ;-)



marți, 26 martie 2013

Tarta cu surimi






Mi-e dor de mare...rau de tot...m-as arunca in valuri, zau....si la Timisoara ninge de rupe la sfarsitul lui martie...
Ca sa-mi astampar dorul de mare m-am gandit sa prepar o tarta pescareasca cu surimi.
Surimi e o specialitate japoneza venita din Tara Soarelui Rasare.
Sunt niste batoane preparate din carne de peste aromate, folosite ca ingredient principal in multe preparate asiatice.
Dar cum preparatele cat si ingredientele unei savuroae mese japoneze au ajuns si pe pamant european, zic sa ne delectam. Iar eu de produsele de la Ocean Fish sunt pe deplin multumita.

Am ales aceasta reteta din revista Click Pofta Buna, nr.7/2011.

Ingrediente:

Pentru aluat:
250g faina,
75 ml ulei de masline,
1 ou,
1 lingurita de otet,
1 praf de sare.

Pentru umplutura:
200g surimi Ocean Fish,
200g smantana,
50g cascaval,
3 oua,
1 legatura de marar,
1 lingura condimente peste Kotanyi,
 sare si piper.

Preparare:
Pentru aluat: amesteci faina cu uleiul de masline, oul, un praf de sare, 2-3 linguri de apa calda, otetul




 si framanti aluatul 5 minute, apoi il dai la frigider pentru 30 de minute.



Intinzi o foaie de aluat si o asezi intr-o forma rotunda unsa si tapetata, astfel incat sa se imbrace peretii 2 cm.
Intepi aluatul cu furculia si dai la cuptor pentru 10 minute.



Bati smantana cu ouale, cascavalul si mararul -eu am avut uscat si am pus o lingura-plus o lingura de condimente pentru peste de la Kotanyi din gama Nouvelle Cuisine, si potrivesti gustul de sare si piper.



Am pregatit si pachetul de surimi in ulei de la Ocean Fish.


 Torni umplutura peste aluat. Tai bucati batoanele de surimi, le scuturi usor de ulei si le asezi in forma peste amestecul de smantana




si dai totul la cuptor pentru 45 de minute.






A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.