Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Prajitura cu mac, dulceata de caise si nuca







        Am raspuns provocarii lansate de Sidonia Toncean, care este gazda unui Weekend cu spor la ea pe blog, In bucatarie cu Sidy, de unde am ales sa prepar o prajitura minunata: Prajitura cu mac, gem si nuca.
Am mai schimbat pe ici pe colo, sper sa nu se supere Sidonia, dar cum eu nu gatesc cu untura, am adaugat lapte in aluat si a iesit nemaipomenit, nu-i o diferenta prea mare. Si daca tot mi-au ramas albusurile de la aluat, am preferat sa le pun in umpluturile de nuca si mac, deoarece mai am retete de cozonac, de exemplu, unde albusurile se folosesc in umplutura. Dulceata de caise a curs pe margini dupa ce am pus umplutura de nuca deasupra ei, si a facut putin aluatul umed, dar data viitoare voi pune dulceata deasupra, dupa cea cu mac si nuca. Pe cat de subtire am intins foile pentru aluat, pe atat de mult au crescut la copt, deci nu trebuie sa va fie teama ca nu se vor coace. Ba inca isi vor tripla volumul la copt, asa dupa cum se vede si in fotografii.
Per ansamblu e o prajitura minunata, iar noua ne plac la nebunie prajiturile cu mac si nuca, iar aceasta prajitura le are pe ambele.
Multumesc, draga Sidy, pentru reteta si pentru rabdare ;-) :*

Ingrediente:

Pentru aluat:
800g faina,
200g unt,
200ml lapte,
4 galbenusuri,
25g drojdie,
coaja de portocala/lamaie,
200g zahar.

Mod de preparare:
Aluatul: prima data preparam maiaua. Sfaramam drojdia proaspata in putin lapte caldut, (50ml),  adaugam o lingurita de zahar, o lingura de faina, amestecam, acoperim bolul cu un prosop si lasam sa dospeasca intr-un loc caldut, ferit de curenti.
Separam galbenusurile de albusuri.
Intr-un bol mai mare cernem faina, adaugam  untul tinut la temperatura camerei,  galbenusurile, coaja de portocala/lamaie, zaharul si maiaua. Framantam treptat cu lapte caldut-ceilalti 150ml- pana iese un aluat omogen. Acoperim cu un prosop si lasam aluatul la dospit timp de o ora.



Pentru umplutura cu mac :
250g mac macinat,
125g zahar,
1plic zahar cu aroma de rom Dr.Oetker,
50g stafide,
2 linguri esenta de rom Dr.Oetker,
2 albusuri.Mod de preparare:
Stafidele le lasam peste noapte intr-o ceasca cu esenta de rom.
Se pune intr-un bol macul macinat cu zaharul, zaharul cu rom, stafidele scurse, coaja de lamaie si albusurile batute spuma. Se amesteca usor, de jos in sus, pana compozitia devine ca o crema.

Pentru umplutura cu nuca:
250g nuca macinata,
125g zahar,
1 plic zahar vanilat Dr.Oetker,
coaja rasa de la o portocala,
2 albusuri.Mod de preparare:
Nucile se macina, se adauga zaharul, coaja de portocala, zaharul vanilat si albusurile batute spuma. Se amesteca usor, de jos in sus, pana compozitia devine ca o crema.


Asamblare:
Incalzim cuptorul la 180 de grade C si pregatim o tava de 25x35cm cu hartie de copt.


Impartim aluatul in patru parti egale.
Intindem cu sucitorul prima foaie, o asezam frumos in tava, apoi turnam umplutura de mac peste ea.

 Pentru umplutura cu dulceata:
un borcan dulceata de caise.
Intindem a doua foaie si punem dulceata de caise, intinsa uniform.

 Urmeaza a treia  foaie intinsa peste dulceata, peste care punem umplutura de nuca si deasupra intindem a patra foaie. Intepam aluatul de deasupra cu o furculita si dam tava la cuptor, la 180 de grade pentru 45 de minute.

Cand e aurie deasupra, e gata:


Pentru glazura:
200g ciocolata neagra,
200ml frisca lichida.

Dupa ce s-a racit, punem glazura de ciocolata, care e de fapt un ganache.
Topiti din timp ciocolata la bain marie sau la microunde, apoi amestecati cu frisca lichida. Dati la frigider peste noapte si spumati a doua zi.
Cand prajitura s-a racit, intindeti ganacheul de ciocolata peste foaia deasupra. Sau taiati prajitura in bucati egale si puneti deasupra cate o lingurita din ganacheul de ciocolata. Asta daca nu ati mai apucat sa turnati glazura pe toata prajitura, ci doar pe un sfert din ea, cat v-a mai ramas pana la aceasta operatiune.
Mie exact asa mi s-a intamplat :P Am dat iama in ea fara nicio glazura deasupra. E prea buna!!



Si ca sa vedeti ca blaturile sunt coapte, desi cele de sub si de deasupra dulcetii de caise sunt un pic mai umede, iata o imbucatura:


Poate ca e mai bine sa adaugati o lingura de gris sau biscuiti macinati in dulceata, daca veti face aceasta prajitura, eu asa voi proceda data viitoare ;-) Sau voi pune migdale macinate!


Prajitura asta minunata are tot ce ne place: mult mac, multa nuca si multa ciocolata <3
Cu o cafea e bestiala!! :D



8 comentarii :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.