Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

joi, 23 iulie 2015

Placinte cu branza, marar si ceapa verde









Mi-a fost pofta de placinte zilele trecute cand a plouat si a fost frig si a scazut temperatura cu aproape 20 de grade in iulie. Nu am incins cuptorul, dar am incins tigaia, ca sa fac placintele astea minunate si rapide, pe care le-am vazut la draga de Laura Adamache. Ea le-a postat anul trecut, in ianuarie, si atunci cand le-am vazut, mi s-a facut o poftaa si am zis ca musai le fac si le-am facut!
N-am avut timp atunci de poze, doar poza finala am facut-o si am postat-o pe pagina Laurei, sa vada ce rapida am fost :P
Acum mi-am amintit de ele si pentru ca tot aveam marar proaspat cules-din piata :P si ceapa verde, mi-am zis ca e o idee buna sa le adaug alaturi branza.
Multumesc, Laura, pentru reteta! :* <3

Ingrediente:
  • 350g faina,
  • 1/2 lingurita praf de copt,
  • 1/2 lingurita zahar,
  • 1/2 lingurita sare,
  • 1 ou,
  • 150 ml apa usor calduta,
  • ulei masline/floarea soarelui (cca 6-7 linguri),
  • 200g telemea de vacă,
  • o legătură mărar,
  • o legătură ceapă verde.

Mod de preparare:

  • Cernem faina(doar 300g pentru inceput) impreuna cu praful de copt intr-un vas,  adaugam in centrul ei sarea, zaharul, oul si apa calduta.
  • Framantam pana obtinem un aluat omogen si elastic (daca mai este nevoie, mai adaugam mai mult sau mai putin de 50g faina).
  • Rupem bucati din aluat, de cca 50g,  si le dam o forma rotunda. Mie mi-au iesit sapte bile. 
  • Le ungem bine cu ulei si le punem pe un fund de lemn, uns si el cu putin ulei. Le acoperim cu o folie de aluminiu si le lasam sa se odihneasca 15 minute.
  • Dupa repaus, ungem bine fundul de lemn cu ulei, tavalim bilutele de aluat pe ambele parti in ulei si le intindem, cu mana sau sucitorul, intr-o foaie foarte subtire (daca planul de lucru este bine uns cu ulei, aluatul se intinde fara niciun efort) executand o miscare de rotatie pe suprafata foii.
  • Adaugam 2-3 linguri de branza rasa pe suprafata fiecarei foi(foto 1), apoi adaugam marar si ceapa verde, dupa gust. Mararul si ceapa verde vor fi fost deja spalate, curatate si uscate, in prealabil, iar ceapa verde taiata rondele.


  • Impaturim laturile lungi ale foii aducandu-le una peste cealalalta(foto 2, sus). Repetam operatia cu laturile scurte ale foii de aluat(foto 3, sus). Obtinem in acest fel un patrat(foto 4, sus) pe care il intoarcem(foto 1, jos), astfel incat marginile suprapuse sa fie aseazate pe planul de lucru.

  • Asezam placintele pe o farfurie unsa cu ulei, le ungem deasupra si le acoperim cu folie de aluminiu. Le lasam sa se odihneasca inca 15 minute.
  • Dupa 15 minute, ungem planul de lucru cu ulei, si aplatizam fiecare placinta astfel incat sa obtinem o grosime de cca 0,8-1 cm(foto 2,3 si 4, jos).

  • Punem o tigaie antiaderenta pe foc mic spre mediu si cand aceasta este incinsa, adaugam prima placinta(foto 1, jos). O prajim cate 3 minute pe fiecare parte. In timp ce se prajesc, se vor umfla(foto 2 si 3, jos) destul de mult, se vor praji frumos, la fel ca si clatitele, cu pete (foto 4, jos),  dar dupa ce le scoatem din tigaie, se aplatizeaza.

  • Le servim calde cu  branza sau cascaval ras deasupra, daca vreti :-) Sunt tare bune!!

Si se desfac in straturi:


Bune de tot!!


luni, 20 iulie 2015

Oreo cheesecake cu cireșe








 Un desert dulce si racoros, fara coacere, potrivit pentru zilele calduroase de vara.
Cred ca au trecut mai bine de doua saptamani de cand am facut aceasta tarta Oreo cu branza si cirese, pe romaneste. A fost atat de buna, incat am si uitat de reteta. Oricum trebuia sa o scriu, ca multi sunt fani Oreo, plus fani branza, ca mine, si alti fani cirese sau visine, sau capsuni sau orice alte fructe rosii vreti voi :-) 
Neaparat cu fructe rosii, sa-l faceti, da, merg cel mai bine cu biscuitii negri.
Am mai facut Minitarte  Oreo cu cirese si  Ciocolata de casa cu Oreo.

Ingrediente:
Pentru blat:
250g biscuiti Oreo,
50g ciocolata neagra,
100g unt.

Pentru crema:
 450g branza dulce Oke,
200g zahar,
250g mascarpone,
200ml frisca lichida,
1 plic gelatina Dr.Oetker,
50g ciocolata neagra,
6 biscuiti biscuiti Oreo.

Pentru toppingul de cirese: 
1kg de cirese,
350g zahar,
coaja de la o lamaie,
1 plic Gelfix Super 3:1, Dr.Oetker.


Mod de preparare:
Blatul: Am cumparat doua cutii de biscuiti OreoPentru blat am folosit o cutie si jumatate.
O cutie de Oreo -are 176g si contine 4 pachete a cate 4 biscuiti fiecare- plus inca 2 pachete de Oreo-din cea de-a doua cutie- se pun in blender impreuna cu 100ml unt lichid. Se adauga si ciocolata taiata marunt.


Mi-au mai ramas doua pachete de biscuiti Oreo, adica 8 biscuiti.
Intr-o tava rotunda de tort cu inel detasabil si cu diamentrul de 26cm se pune hartie de copt, apoi compozitia de biscuiti si se preseaza usor. Se da la rece.

Crema: frisca lichida se mixeaza, apoi se adauga mascarpone si se amesteca.


Peste frisca cu mascarpone se adauga branza dulce frecata in prealabil cu 200g zahar si se amesteca. Gelatina se hidrateaza in 100ml apa rece, conform instructiunilor de pe ambalaj, apoi se lichefiaza la bain-marie si se toarna in fir subtire in compozitie. Se imparte in doua.


In prima jumatate se adauga ciocolata taiata marunt si 6 biscuiti Oreo, rupti in bucati mici.Mi-au mai ramas 2 biscuiti pentru decor. Pana sa fac pozele finale, cei doi biscuiti au disparut, din pacate :(




Peste blatul racit se pune prima parte din crema de branza cu ciocolata si biscuiti Oreo. Se da la rece pentru 30 de minute.

Peste prima crema racita, se adauga si a doua parte din crema de branza simpla. Se da la frigider pentru jumatate de ora.


 Ciresele se spala, se curata de codita, se scot samburii si
 se pun intr-o oala cu 350g de zahar. Se adauga si continutul plicului de Gelfix, impreuna cu coaja de lamaie.



Lasati sa dea un clocot, spumati si dupa trei minute de fierbere, opriti focul.


Lasati sa se raceasca. E bine sa  faceti dulceata cu o seara inainte. Se gelifiaza excelent.
Cand e racita complet, varsati dulceata peste crema de branza.


Dati la frigider peste noapte. Scoateti inelul tavii si mutati tarta pe o farfurie.


Feliati.





Serviti.




Am mai vazut cirese negre in Auchan. Si sunt foarte ieftine. Si cu zmeura ar iesi mortal, cred eu.
Spor la treaba! :-)

sâmbătă, 18 iulie 2015

Nectar de piersici cu mentă









Se poate face nectar si fara sa fierbi fructele turnand peste ele un kilogram de zahar, apoi asteptand sa se raceasca cateva ore bune, ca sa le pasezi, strecori si pui la rece, trecand alte ore bune pana cand sa-l poti servi.
M-am gandit ca ar fi ideal sa combin piersicile din conserva SunFood, cu tot cu sirop, și sa le amestec cu piersici proaspete si putina apa minerala. A iesit un nectar pe cinste!
Va invit sa-l incercati! :-)

Timp de preparare: 20'
Ingrediente:
1 conserva compot de piersici SunFood(820g),
1 kg piersici,
10 frunze de menta,
2 linguri zahar brun,
250ml apa minerala,
1 lamaie,
1 lime.

Pentru decor:
frunze de menta,
felii de lamaie si lime.

Mod de preparare:

Lamaia se taie in doua si se stoarce cu ajutorul storcatorului manual de citrice. Sau cu lingura, furculita, pumnul-ce vreti voi :D 
Piersicile se spala, se sterg, se decojesc, se taie felii și se indeparteaza samburii. Dintr-un kilogram, vă va ramane in jur de 750-850g, ceea ce e bine. 
 Zeama de lamaie se toarna peste piersicile proaspat curatate, ca sa nu se oxideze.



 Se spala o ramura de menta cu 9-10 frunze, se scutura, se tamponeaza cu grija si se taie marunt 3-4 frunze. Pregatiti o tava pentru gheata. Eu am o tava de silicon cu note muzicale.


 Am pus menta maruntita in căușul notelor, apoi am turnat apă plata si am dat tava la congelator.


Piersicile proaspete cu tot cu zeama de lamaie se varsa in blender si se adauga 2 linguri de zahar brun. Sau puteti renunta la zahar, daca vreti, depinde de cat de dulci sunt piersicile proaspete. Ale mele nu au prea fost.
Taiati marunt si celelalte frunze de menta si puneti-le in piureul de piersici.


Piureul de piersici proaspete turnati-l apoi intr-un bol incapator, de cel putin 2 l.


Deschideti conserva de compot de piersici (jumatati) in sirop slab indulcit de la  SunFood si turnati-le in blender cu tot cu sirop, bineinteles.


Gata blenduite!



Turnati nectarul de piersici in sirop peste piureul de  piersici proaspete, amestecati, gustati si amestecati 250ml apa minerala/plata. Puteti pune mai multa sau mai putina, mie mi s-a parut ca e foarte gros fara apa si de aceea am pus putina, nu am vrut sa-l diluez deloc, ci sa ramana gros, ca un nectar.
Taiati lime-ul in doua si o jumatate stoarceti-o si turnati zeama in nectarul de piersici. Cealalta jumatate de lime taiati-o in felii subtiri.


Turnati nectar in carafa si pahare.  Mi-a iesit putin peste 1,5 l.
Scoateti si tava cu gheata si menta de la congelator.


Atat de mult mi-au placut notele muzicale inghetate cu menta, incat nu m-am putut abtine sa nu v-arat una:


Am pus notele muzicale atat in carafa, cat si in pahare, plus felii de lime.


Gata de servit:








Extrem de bun si de rapid, potrivit pentru o seara caniculara de vara!!



luni, 13 iulie 2015

Salata de cușcuș cu dressing de chili






O salata atat de buna si de potrivita pentru zilele fierbinti de vara, incat o mananci pana o termini. Singur/a! :D
Reteta e din cartea Retete pentru prieteni, capitolul Masa in aer liber, pe care am cumparat-o de la Lidl.

Pentru 4 portii
Timp de preparare: 40',
plus timpul de aromatizare.
Per portie cca 267kcal/1119kJ.
 
Ingrediente:
4 linguri de ulei de fistic/masline,
1 pungă de cușcuș,
2 catei de usturoi,
2 cepe,
1 morcov,
1 ardei gras rosu,
1 ardei gras verde,
1 castravete Fabio,
1 zucchini/dovlecel,
100g ciuperci SunFood,
marar.

Pentru dressing:
zeama de la 1 lamaie,
3 linguri ulei rapita/masline/fistic,
1/2 lingurita chili rasnita Kotanyi,
piper mozaic din rasnita Kotanyi,
sare,
rondele de ceapa verde/chives.

Mod de preparare: 
Se pune pe foc o cratita, apoi se pune uleiul. Eu am folosit ulei de fistic prajit, pe care l-am cumparat de la Lidl. Desigur ca se poate folosi orice ulei, chiar si de rapita, conform retetei.
Se pune si cușcușul in ulei fierbinte si se prajeste, pana devine auriu. Se toarna apoi 3 cani de apa calduta (200mlx3)  si se lasa pana se absoarbe. Verificati mereu, amestecati sa nu se prinda sau sa nu se faca prea mult. Trageti de pe foc si acoperiti. Din timp in timp treceti cu o furculita prin el pentru a-l afana.



Usturoiul se trece prin presa de usturoi, iar ceapa-am folosit doar una-se spala, se curata de coaja si se toaca marunt sau rondele. Castravetele-eu nu am folosit- si zucchini se spala, se usuca si li se taie capetele. Se taie in doua pe lungime, se curata de seminte, apoi se taie felii potrivite.  Morcovul se spala, se curata si se taie rondele. Ardeiul galben si rosu se spala, se curata de nervuri si seminte si se taie in bucati mici.
Am folosit jumatate din borcanul cu ciuperci fierte de la SunFood.
Daca vreti sa folositi ciuperci proaspete, champignon, de exemplu,  trebuie sa stiti ca intai ciupercile se curata, se freaca cu o carpa umeda si se taie in jumatate sau in sferturi, in functie de marime.


Mararul se spala, se scutura de apa, se aleg doar varfurile si se toaca marunt.

Puteti folosi toate legumele in stare cruda, amestecandu-le cu cușcușul fiert sau puteti căli legumele inainte de a le amesteca cu cușcușul.

Eu le-am călit :-) Legumele trebuie sa fie al dente, adica sa ramana ferme.

Am pus wokul la incalzit, apoi am turnat uleiul de fistic prajit(foto 1). Ce aroma!!
Prima data am calit ceapa cu usturoiul, am adaugat ciupercile(foto 2), apoi ardeii si morcovul(foto 3), iar cand acestia s-au inmuiat putin, am adaugat si zucchini(foto 4)


 Doar trei minute lasati dovlecelul sa se amestece cu celelalte ingrediente pana devine putin translucid(foto 1, jos), apoi adaugati cușcușul racit peste toate legumele din wok si amestecati(foto 2,jos).


Pentru dressing: se amesteca zeama de lamaie si uleiul de fistic cu sare, piper mozaic din rasnita Kotanyi si chili din rasnita Kotanyi(foto 1, jos).
Se adauga ceapa verde/chives, daca aveti, eu,din pacate, n-am avut, si se amesteca sosul cu salata(foto2,jos).  Acoperiti si asteptati o ora pentru a se aromatiza si intrepatrunde aromele.



Inainte de a servi presarati marar peste salata.
E nemaipomenit de buna!! Si atat de gustoasa!!



 Iar dressingul de chili e nemaipomenit. Gustul acru cu cel iute m-a incantat!! Sper sa o preparati si voi :-)



 
A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.