Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

joi, 31 decembrie 2015

Plantăm fapte bune! la Utvin, Timiș



Nu pot să închei anul fără să nu vă povestesc despre acțiunea care a cuprins aproape toată țara: Plantăm fapte bune sau Plantăm!Îngrijim!Împădurim! de pe 14 noiembrie 2015.
 Plantăm fapte bune în România  a anunțat inițial 21 de județe participante, dar în final au rămas doar 14, din diferite probleme organizatorice.
În județul Timiș, localitatea aleasă a fost Utvin, iar zona de împădurire a fost în jurul unei mlaștini.
M-am informat înainte temeinic.

Mi-am propus demult să particip la o astfel de acțiune. De fapt, mi-am propus demult să plantez copaci. Desigur, m-am luat după o vorbă înțeleaptă care spune așa: ,,Cine nu a construit o casă, nu a făcut un copil și nu a sădit un copac, a trăit degeaba.,, sau o altă variantă zice așa:,,Cine a construit o casă, a făcut un copil și a sădit un copac, e un om împlinit.,, Eu tind să cred și sper că n-am trăit degeaba până la 42 de ani, n-am construit o casă, e adevărat, că stau la bloc, dar am muncit ca să o plătesc. Copil am făcut și sunt o mamă fericită, Tudor mă împlinește. Ba chiar am scris și vreo trei cărți și am apărut în alte șase antologii de poezie, că am mai găsit pe undeva citatul cu adăugarea: ,,cine nu a scris o carte,,.
Doar copacul nu-l aveam pe listă :-) Ei, acum s-a împlinit și asta, lista e gata, n-am trăit degeaba.

Se anunța o frumoasă zi de noiembrie!
Mai exact, 14 noiembrie 2015!
Un răsărit superb anunța o zi minunată.
Am ajuns la Iulius Mall Timișoara puțin după 7 dimineața, iar parcarea era plină de autobuze și autocare.


 Toate urmau să ne transporte spre locul unde urma să plantăm zeci de mii de copaci, la Utvin, în județul Timiș. Oamenii s-au strâns deja, veseli și uniți având un singur țel: să planteze copaci!

Și puțin după ora 8 am pornit. Drumul a fost scurt, imediat după Sânmihaiul German este Utvinul, am ajuns relativ repede.
Sute de mașini erau deja parcate și oamenii s-au îndreptat spre parcelele repartizate.


La început am bătut țăruși la 2m distanță ca să departajăm rândurile.

Am primit lopeți, hîrlețe și mănuși. Alții, în special studenții de la Agronomie, au primit și un fel de halate din partea organizatorilor.
Pe urmă am făcut gropile


și am plantat un stejar.


Am bătătorit bine pământul din jurul lui de trei ori.

După ce am terminat de plantat, i-am și udat cu apă din mlaștină :-) S-au făcut lanțuri umane și se dădea găleată din mână-n mână până la capăt de rând.
 Beșici în palme cred că a făcut toată lumea, dar la ce suflet plin aveam cu bucurie de lucrul bine și bun făcut, nu i-a păsat nimănui, cred.

Am plantat mulți stejari, frasini, corcoduși. Nu aș fi plantat bine și cu spor fără ajutorul echipei mele: Bianca, Radu și Alice. Ne-am propus să revenim în primăvară în acest loc, deoarece copăceii  trebuie îngrijiţi pe o perioadă de mai mulți ani, până la atingerea maturității.

In urma listelor făcute de șefii de parcelă, precum și a celor înscriși pe site, organizatorii au anunțat că au fost aproximativ 3000 de voluntari-cei mai mulți din țară!!-și  am plantat timp de 5 ore cca 38000 de puieți de stejari, frasini și corcoduși.

Țelul propus: 1 000 000 de copaci. Aici aveți rezultatele finale ale acțiunii din țară de pe 14 noiembrie.

Pentru a fi la curent cu următoarele acțiuni ale ONG-ul „Plantăm fapte bune în România” urmăriți și pe facebook pagina sau pe fondatoarea lui, Andreea Liana Buzea.
#plantamfaptebune

Fursecuri Reni









Ultima rețetă pe acest an!! Au fost puține, știu și rare, dar am preferat să mă implic în multe acțiuni umanitare, activități civile și am lăsat bucătăria deoparte.
Rețeta e simplă, am făcut Biscuiți fragezi cu unt și vanilie, iar la sfîrșit i-am umplut cu ciocolată, apoi i-am decorat sub formă de reni.

Ingrediente:
440g făină,
2 gălbenușuri,
200g unt,
2 linguri smântână/iaurt,
180g zahăr,
o păstaie de vanilie/plic zahăr  vanilat bourbon Dr.Oetker.

Pentru decor:
50g ciocolată neagră,
un pachet bomboane M&M,
frișcă/royal icing.

Mod de preparare:
Untul moale se freaca cu zaharul, pana la topirea acestuia. Se adauga smantana, galbenusurile, vanilia, făina si se amesteca bine.
Se framanta o bilă de aluat care se da la rece pentru o ora.
Aveti poze in pasi aici.

Se intinde o foaie dintr-un aluat si cu forma rotunda de inox/plastic sau un pahar - decupam cercuri. Refacem aluatul pana il terminam. Atentie! Se usuca rapid, e bine sa impartiti aluatul in doua, trei parti si sa-l tineti la frigider pana terminati prima bucata. Daca e prea uscat si se sfaramiţează usor, mai adaugati o lingura de smantana sau iaurt.

Asezam cercurile in tavile pregatite cu hartie de copt. Se dau tavile la cuptorul preincalzit la 170 de grade C si se lasa 10-15 minute pana se auresc putin.Se scot pe un grătar și se lasă la răcit.


Decor:  Cu puțină frișcă sau glazură din albuș cu zahăr lipiți bomboane roșii M&M pe partea de jos a fursecului. În punga am găsit exact 12 bomboane roșii, am făcut 12 biscuiți umpluți, restul s-au mâncat :P

 Topiti ciocolata la microunde sau la bain marie, apoi cu un posh stilou pentru decoruri sau o punga taiata un pic la varf sau o scobitoare, pur și simplu, trasați coarnele renului și ochișorii mici deasupra bomboanei M&M.


Și gata :-)




 Cum mi-au rămas exact 24 de  fursecuri, le-am umplut cu un ganache de ciocolată din 150g ciocolată și 100ml frișcă lichidă și astfel am avut 12 reni :-)
Cu ciocolata neagra topită cu care am făcut coarnele și ochișorii renului, am făcut bordura a șase fursecuri umplute.









Tăvița cu steluțe, clopoței și cerbi, ca de altfel și coșulețul cu Moș Crăciun le-am primit de la prietena mea, Nicoleta <3
Vă doresc sărbători fericite, urmează Revelionul, Sfântul Vasile, Sfântul Ioan-sunt destule de sărbătorit :-)
Să ne vedem, auzim și citim sănătoși/sănătoase la anul! La mulți ani!!!

marți, 22 decembrie 2015

Paste scoici umplute cu ciulama de ciuperci




O rețetă simplă a cărei idee mi-a venit când am găsit pastele scoici și urma să fac o ciulama de ciuperci.
Dar odată achiziționate pastele, ciulamaua de ciuperci și-a găsit un loc foarte potrivit :-) Pastele sunt din grâu dur, fără ouă, deci da, rețeta e de post :-)

Ingrediente:
150g paste scoici mari,
200g ciuperci,
4 linguri de ulei de floarea soarelui,
2 linguri de făină,
1 cană(250ml) de apă caldă,
o legătură de ceapă verde,
sare și piper din râșnițele Kotanyi.

Mod de preparare:

Ciupercile:
Într-un wok pus la încins, se toarnă puțin ulei, se pune ceapa verde tăiată mărunt-am avut 4 cepe verzi-și se păstrează o coadă verde, pentru decor-și se sotează. Se adaugă ciupercile-eu am avut pitoance/hribi congelate de la soacră-mea, de la Cluj-decongelate, lăsate la scurs, gata spălate, curățate și tăiate mărunt -și se amestecă cu ceapa. Se lasă pe foc până când se evaporă apa ce-o lasă ciupercile.


 

Pastele scoici le-am luat din Lidl, o pungă mare de 500g, dar pentru această rețetă am folosit doar 150g de paste.
Intr-o oală de 2l apă se pune o linguriță de sare și când clocotește, se pun pastele scoici. Se lasă la fiert 18 minute, cât scrie pe pungă. Se învârte ușor și cu atenție, din când în când cu o lingură de lemn, ca să nu se prindă scoicile între ele sau de oală și să nu se rupă.
Când sunt fierte se trec pe sub un jet de apă rece și se lasă la scurs. Se toarnă puțin ulei peste ele ca să nu se prindă.

Ciulama:
Se toarnă cele 4 linguri de ulei într-o oală, se adaugă cele două linguri de făină, se amestecă rapid și se toarnă cana cu apa caldă.  Se învârte cu un tel sau o lingură de lemn cu gaură la mijloc, ca să nu se prindă și să nu se facă cocoloașe.


Se asezonează cu sare și piper, apoi se adaugă ciupercile sotate.





Se umplu scoicile cu ciulamaua de ciuperci și se așează într-un vas de ceramică pentru cuptor




Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și se lasă 15-20de minute.

După ce se scot pastele din cuptor se ornează cu ceapă verde tăiată mărunt și se mai asezonează cu sare și piper după gust.






Poftă bună și post ușor!

duminică, 20 decembrie 2015

Omletă masala







Prima mea carte de Nigella Lawson, Pur și simplu delicios,  mi-am făcut-o cadou în octombrie, de ziua mea. 
Mi-am dorit-o tare mult!! Iar prima rețetă din această carte am făcut-o imediat atunci, dar n-am avut timp să o postez, decât acum :P 
Redau integral ingredientele și modul de preparare exact așa cum sunt scrise în carte. Introducerea nu o redau, că e prea lungă și nu are rost, dar în mare pot să vă spun că această rețetă e din Kerala, deși Nigella nu a fost niciodată în Kerala. Nici eu n-am fost și habar n-am unde e asta :D
Un prieten de-al ei care a gîndit această carte a Nigellei și care a fost acolo, le-a făcut într-o zi această omletă, iar ei i-a plăcut tare mult și a introdus-o atît în carte, cît și în emisiunea tv.

Mi-a plăcut și mie, dar fără ardei iuți-am folosit chili din rășnița Kotanyi și fără coriandru proaspăt- am avut doar uscat.

Ingrediente:
1 linguriță ulei vegetal,
1 ceapă verde tăiată fin,
1-2 ardei iuți roșii sau verzi, după gust,
1 cățel de usturoi dat prin răzătoarea fină sau tocat mărunt,
1/2 linguriță turmeric,
1 linguriță coriandru măcinat,
1 linguriță chimen măcinat,
2 ouă bătute,
frunze de coriandru proaspăt tocate, pentru presărat deasupra,
lipii indiene chapatti, pentru servit, dacă doriți.

Mod de preparare:

,,Încălziți din timp grătarul cuptorului.
Încingeți uleiul într-o tigaie non-aderentă, cu un diametru de 20-27 cm și căliți ceapa verde, ardeiul iute, usturoiul și turmericul, până se înmoaie.


Adăugați celelalte condimente și căliți încă un minut, amestecând din când în când, apoi adăugați ouăle bătute,


învârtind tigaia pentru a ajuta ouăle să se coaguleze dedesubt.
Când omleta este aproape închegată, puneți-o câteva clipe sub grătarul încins al cuptorului pentru a o rumeni,


 apoi serviți-o cu lipii chapatti și frunze proaspete de coriandru sau cu chutney de coriandru verde...,,

 Coriandru uscat am de la o prietenă de-a mea din Germania


Nu am avut lipii, am servit cu pîine prăjită.





sâmbătă, 12 decembrie 2015

Noua gamă Tartino de la Hochland




Noul Hochland Tartino pune un zâmbet în fiecare sandviș!
Hochland, Bucuria gustului a lansat în această toamnă un nou produs: brânza tartinabilă Tartino.
Realizat din ingrediente naturale, noul produs este disponibil în trei sortimente: Natur, Roșii și Spanac.
Hochland Tartino vine într-un ambalaj inovator: un tub, cu forme integrate: steluță, trifoi și spaghetti, ce modelează brânza diferit în funcție de fiecare sortiment. Cu ajutorul acestora, precum și cu ajutorul BUZZStore și Bucuria gustului, am avut ocazia să prepar sandvișuri inedite. #buzztartino


Kitul oferit de Buzzstore a conținut 3 tuburi Hochland Tartino Natur de 100g, cu formă Spaghetti, 3  tuburi Hochland Tartino Roșii de 100g, cu formă Trifoi, 3 tuburi Hochland Tartino Spanac de 100g, cu formă Steluță, 1 geantă termoizolantă pentru păstrarea alimentelor, 1 ghid Buzz și 6 broșuri Hochland Tartino.

Am ales 5 prietene cărora le-am vorbit despre noua gamă Tartino și le-am înmânat broșurile ca să aflu și impresiile lor, iar unele dintre ele le-au și gustat.


La sfârșit de săptămână am ales să mă întâlnesc cu prietenele mele și i-am pus pe copii noștri să se distreze cu Tartino, făcând sandvișuri zâmbitoare, felii de pâine cu diverse desene și figuri, decorând cu Tartino și cu alte ingrediente. Copiii s-au distrat și au dat frâu liber imaginației.



Lui Tudor NU i-a plăcut Tartino și nici mie. Eu prefer brânza proaspătă, iar Tudor cașcavalul. Dar lui Ana, fetița blondă cârlionțată i-a plăcut foarte mult, a mâncat direct din tub :-) La fel de mult i-a plăcut și Arianei, fetița cu cordeluța cu fundiță argintie. Lui Luca, la fel ca lui Tudor, nu i-a plăcut. Deci, băieții doar s-au jucat, iar fetele au și gustat/mâncat.

Dacă nu ne-au plăcut, le-am dăruit cu dragă inimă celor care le-au plăcut.

Să vă spun ce ingrediente naturale conține această brânză tartinabilă: lapte praf degresat reconstituit, brânzeturi, unt, apă, zer praf, suc concentrat de lămâie, corector de aciditate, bicarbonat de sodiu natural, proteine din lapte, sare. Tartino Roșii conține în plus roșii deshidratate 2%. Tartino Spanac  conține în plus spanac 7% și usturoi.

Să vă mai dau și informațiile nutriționale, conținut la 100g, cât are un tub:
-valoare energetică:1062kj/256kcal,
-grăsimi:21,5g,
-din care acizi grași saturați:14,2g,
-glucide:5,7g,
-din care zaharuri:5,7g
-proteine:10,0g,
-sare 1,5g.

Vă las pe voi să decideți dacă sunt potrivite pentru a le da copiilor voștri, pentru că în toate campaniile Hochland sunt folosiți copiii, drept publicul țintă când e vorba de brânză. Ar fi fost bine și ar fi bine dacă le-am da brânză adevărată, doar din lapte și-atât, nu-i așa?

Să fim sănătoși! :-)

miercuri, 9 decembrie 2015

ShoeBox-cutia cu cadouri-ediția a 9-a






Proiectul ShoeBox a luat nastere datorita unor oameni cu suflet mare, apoi cu ajutorul prietenilor lor a devenit cunoscut in toata tara,  ba chiar si din strainatate.

Acest proiect frumos a  crescut datorita voluntarilor  si partenerilor care au reusit sa fie prezenti in aproape toate orasele din tara.
Perioada de colectare a cutiilor este intre 1-15 decembrie 2014, urmand ca intre 16-24 decembrie sa se imparta cadourile  copiilor si dupa ce trec sarbatorile, se va face un raport al campaniei din acest an, asa cum se obisnuieste.
#ShoeBox2015 reprezinta efortul combinat a peste 150 de parteneri de locatii si ajutoarele acestora, o participare masiva a romanilor din tara si diaspora, si nu in ultimul rand bucuria zecilor de mii de copii defavorizati din Romania, care de Craciun vor primi si ei un cadou.


  ShoeBox a ajuns in acest an la editia a noua. La editia a saptea și a opta ne-am implicat si noi, iar acum este a treia oară când participăm :-)

  "In toate campaniile ShoeBox, “Mosul” nu prea are nici o treaba. Aici vorbim cu mandrie si reverenta despre TIMPUL si EFORTURILE depuse de romani cu inima, de orice varsta si provenienta sociala sau etnica, care pun din putinul sau multul lor, pentru cei care nu au. NU e magie, NU e vraja, NU e basm, e REALITATE. Si asa as vrea sa si ramana."spune Valentin Vesa, unul dintre organizatori.

Perioada de colectare a cutiilor se termina marți, 15 decembrie 2015, inclusiv. Grabiti-va, mai sunt șase zile!!




In Timisoara sunt doar 6 locatii anul acesta(anul trecut au fost 9!!):

1. Eximtur Iulius Mall

Str. Aristide Demetriade nr. 1, Iulius Mall.
Persoana de contact: Lucian Raducu, Tel: +40 746 123 527
Orar: Luni - Duminica 10.00 - 22.00h
2. Universitatea de Vest din Timișoara, Bulevardul Vasile Pârvan, nr. 4
Persoana de contact: Szogi Daiana
Orar 9:00-16:0h.
3. Centrul Crestin Aletheia
str. Iosif Bulbuca nr 15 (zona Calea Buziasului)
pers de contact: Corina Prichici: 0724031591
Orar colectare: L-V 8:00-12:00h.
4. Palestra Training – centru educational pentru copii si adulti
Str.Vasile Alecsandri nr. 6, ap. 9.
Persoana de contact: Cristina Radoi, Tel: 0372753553 si 0743211612
Program de lucru: luni – vineri 15:00 – 19:00h.
5. ONG Gao Racing Team Timisoara, pe str. Maresal Constantin Prezan Bl. 77 Ap.1. Persoana de contact: Tirla Sergiu Tel: 0722891716.
6. ECCO Shoes Timișoara,  Iulius Mall, Str. Aristide Demetriade, nr. 1.
Program: L-D: 10.00-22.00h.

De asemenea, puteți duce cutiile de pantofi cu cadouri la sediile firmelor ECCO din toată țara, sunt magazine de pantofi, pline de cutii de pantofi, desigur :-) O pereche de cizme sau ghete în cutia de pantofi ar fi ceva normal, dar puteți adăuga multe dulciuri, jucării și rechizite atât în ghetuțe, cât și pe lângă ele :-)

Ce puteți pune in cutii:

Se inveleste frumos in hartie de cadouri cutia de pantofi si capacul ei, fiecare separat, apoi pui in cutie tot ce ai pe suflet sa cumperi sau ai prin casa si poti darui. Ai mai jos cateva sugestii:

    • dulciuri (ex.ciocolata, biscuiti, napolitane), dar NU ceva perisabil (ex.banane, portocale, iaurt);
    • articole scolare: caiete de scris, creioane colorate, un ghiozdan, un penar sau orice altceva;
    • jucarii potrivite pentru varsta si sexul copilului;
    • produse de igiena personala: perie si pasta de dinti, sapun, sampon, gel de dus, absorbante (in fiecare an am observat ca fetele aveau mare nevoie de asa ceva);
    • o felicitare de Craciun pe care sa scrii citeva rinduri pentru copilul care va primi cutia de la tine (esti liber sa pui datele tale de contact si sa pastrati legatura si pe viitor);
    • articole de imbracaminte: un fular, caciula, ciorapi grosi, manusi sau orice altceva de acest fel, nou sau purtat dar care sa arate bine, sa nu fie rupt, patat sau deteriorat;
    • poate o lumanare parfumata care sa le aminteasca si lor de mireasma Craciunului, insa fara chibrituri, nu cumva copiii sa faca vreo isprava… Lumanarea nu trebuie sa fie neaparat ceva “fancy”, ci una “folosibila” (multi dintre ei NU au nici macar curent electric);
    • orice alt cadou de care stiti ca s-ar bucura copiii vostri sau de care v-ati fi bucurat voi daca erati in locul lor. 
  • Aflati mai multe detalii aici.



  O  cutie de pantofi  umplută cu o vestă groasă de fâș, căciulă și mănuși, dulciuri, pixuri, creioane, pastă și periuță de dinți, săpun, șervetele umede și altele, pregătită împreuna cu fiul meu, Tudor, va pleca mâine spre un băiat  de 6-7 ani.
 Sper să fie fericit și să îi placă tot ce i-am pregătit ;-)

Campania ShoeBox2015 a cuprins toată țară!! Implică-te și tu!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.