Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

joi, 28 aprilie 2016

Humus cu ardei roșu copt

 

 

 

 

 

 Năutul este o sursă excelentă de fibre, vitamine B6 şi B9, acid folic, mangan, proteine şi minerale precum:  fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru şi zinc. Extrem de gustos şi cu un conţinut bogat de proteine, năutul poate înlocui cu succes carnea. De asemenea, are numeroase proprietăţi „minune”, cum ar fi controlul poftei de mâncare.

Humus sau hummus(piure de năut), preparat  cu un gust unic, foarte popular în Orientul Mijlociu, este în general realizat uşor, din doar câteva ingrediente simple şi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline în cantităţi mici, usturoiul tocat, sucul de lămâie sau pasta de susan. Amestecate, aceste ingrediente fac din humus un aliment delicios şi cu puţine calorii, ideal în orice dietă!

Mulțumesc pentru inspirație Laurei Adamache! :* 

Am servit humusul cu lipii coapte pe grătar ;-) Cei care nu mănâncă aluaturi, humusul îl vor servi cu legume crude.

 

Ingrediente: 

1 conservă năut SunFood, 

1 ardei gras roșu mare, 

sucul de la o lămâie mică, 

2 căței usturoi, 

4 linguri ulei de măsline, 

1 lingură mare de tahini(pastă de susan),  

sare.

Mod de preparare:

Am folosit pastă de susan cu miere de la Lidl, pusă în vânzare în săptămâna grecească. Un borcan costă în jur de 10lei.

Spălăm ardeiul, îl ștergem bine, îl tragem într-o țepușă de frigăruie și-l punem pe ochiul aragazului, rotindu-l până se coace uniform. Când e tot negru, ars, îl băgăm într-o pungă, o închidem la gură și-l lăsăm să se răcească, apoi îl scoatem și-l curățăm rapid de pielița arsă, de cotor și sâmburi.
Asta-i varianta rapidă, dar și mai murdară :P
Varianta lentă și curată e că  puteți să-l băgați și la cuptor,  înțepându-l din loc în loc și să  îl coaceți  la 180°C, pentru cca 25 minute sau până când se înmoaie foarte bine.
Punem pulpa ardeiului în blender-păstrând câteva bucățele pentru decor-


adăugam boabele de năut bine scurse,

zeama de lămâie/lime, cățeii de usturoi, două linguri de ulei de măsline, pasta de susan



și sare după gust.
Acționăm blenderul, la o viteza mare, până când obținem o cremă omogenă.
Punem humusul într-un bol, turnăm 1-2 linguri de măsline peste el, presărăm bucățelele de ardei roșu gras copt păstrate



 și-l  lăsăm în frigider pentru cca 30 minute.


Îl servim cu legume crude (morcovi, zucchini, ardei gras roșu, ardei gras galben,castraveți ș.a.) tăiate în bastonașe și cu lipie la grătar.



Tips: Dacă aveți musafiri, trecem bastonașele de legume prin zeamă de lămâie ca să nu se oxideze.

Lipiile bune de tot se rup cu mâna și ori puneți cu lingura puțin humus pe ea, ori băgați lipia în humus.


MMmmm...hummmmus!!


Bun de tot!! Musafirii au fost încântați ;-) Și noi, la fel :-) Să faceți și voi. Musai!!


marți, 26 aprilie 2016

Lipii la grătar

 

 

 

 De când am zis că fac lipii!! Și uite că s-a ivit ocazia, am avut musafiri, o prietenă dragă din Germania și le-am mai făcut și după câteva zile de la cina noastră. 

Rețeta -cu modificările de rigoare :P-  am luat-o de la Laura Adamache căreia îi mulțumesc frumos pentru inspirație :* <3

 

Ingrediente (6 buc.): 

300g făină albă, 

50g făină multicereale Grâu Întreg, 

140-150ml apă caldă, 

20ml ulei de măsline, 

1 plic de drojdie uscată(7g), 

1 linguriță sare.

Mod de preparare:

Amestecăm ambele tipuri de faina și le cernem într-un vas încăpător. Adăugăm drojdia uscată în vas și amestecăm. Câte puțin punem în centrul făinii apă călduță-nu toată o dată!! (apa nu trebuie să fie fierbinte) și uleiul de măsline.Amestecăm.


Frământăm până când aluatul capată consistență, apoi adăugam sarea. Continuăm frământarea
până când obținem un aluat omogen și elastic.



Dacă aluatul este încă puțin lipicios, mai adăugam cca 2-3 linguri de făina integrala cernută și frământăm până când nu se mai lipește de mâini.Dacă nu ați pus toată apa, poate nu veți avea nevoie de făină în plus. Eu nu am folosit-o pe toată.
Impărțim aluatul în 6 biluțe de cca 50-55g fiecare.Cântăriți-le să fie egale. Le așezăm pe masa pudrată cu făină,



 le acoperim cu un șervet de bumbac și le lăsăm să dospească 30 de minute.

 Intindem cu sucitorul  fiecare bucată de aluat în forme lunguiețe, ca Laura, sau rotunde/ovale, ca mine, și  foarte subțiri.



Punem un grătar antiaderent pe foc mediu -eu am o tigaie grill Delimano-și când este perfect încins, adăugăm prima lipie.


O coacem câte 3-4 minute pe fiecare parte, la foc moderat. In momentul în care se formează mici bule de aer pe suprafața lipiei, o întoarcem pe cealaltă parte.



Le servim calde sau reci.




Noi le-am servit cu un humus cu ardei roșu copt. Rețeta următoare ;-)



A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.