



Aceasta tarta cu mac e preferata mea!
Am reteta din rev. Numai pentru tine, stiti deja, din anul de gratie 96-97. Ei bine, cred ca nu a existat an in care sa nu o fac.
Acum, fiindca si aranjamentul conteaza foare mult in realizarea unei fotografii culinare perfecte, am decis sa "devastez" un lan de maci...hi,hi,hi.
Am venit acasa cu ditamai buchetul...dar pana am facut eu tarta, saracii maci si-au cam pierdut petalele...
Ceea ce m-a uimit a fost invazia melcilor. N-am putut sa pun piciorul in lan, fara sa dau peste niste melci indragostiti si iubareti nevoie mare, desi melcii cica-s hermafroditi...plus ca erau "cocotati" pe fiecare fir de iarba, grau, mac, mar, plop s.a.;-)
Si mi-am amintit de bancul ala tare cu ardeleanu...
"Un ardelean vrea sa se ia la intrecere cu varu-su din strainatate la prins de melci.
Se duc in padure si isi dau intalnire intr-o ora, sa compare prada.
La timpul stabilit, verisorul se intoarce cu doua cosuri pline de melci in timp ce ardeleanul vine cu cosul gol.
- Ce-ai facut, mai, vere? il intreaba pe ardelean.
- Apai si melcii astia... cand sa te apleci sa-i iei de jos, ei tzusti! printre picioare... raspunde ardeleanul dezamagit".
Asa, sa revenim la macii nostri...la tarta mea de mac, de fapt. Excelenta!
Timp de preparare: cca 2h
O portie contine cca 420 de calorii
Ingrediente:
300 ml lapte,
200g mac,
150g zahar,
1 plic zahar vanilat,
375 g faina,
200g margarina Unirea,
1 ou,
1 lingurita praf de copt,
coaja rasa de la o lamaie,
100g migdale,
1 plic de budinca vanilie,
1 galbenus pt. uns.

Mod de preparare:
Se fierbe laptele.
Se adauga macul-eu il macin intotdeauna in masina de zahar-50g zahar si zaharul vanilat,

se amesteca bine, apoi se lasa sa se raceasca.
Se amesteca faina, margarina- restul zaharului, oul, praful de copt si coaja de lamaie

pana cand se obtine un aluat consistent.

Se pune la rece pt. 30 de min.
Se intinde 1/3 din aluat pe fundul...ups! sorry...unei forme cu diametrul de cca 26 cm. Alta 1/3 din aluat se ruleaza si se asaza pe marginile formei.
Eu am dat-o la cuptor pt. ca prima data cand am facut tarta, nu a fost prea copt aluatul, si-atunci il las inaite la cuptor cam 15 min. pana vad ca prinde putina culoare.
Se adauga praful de pudinca

si migdalele la compozitia de mac si se amesteca bine.
Eu de cele mai multe ori am pus nuca macinata cu stafide. Acum am avut migdale si ar fi trebuit sa le tai in bucati mici, dar n-am mai avut rabdare, asa ca le-am macinat...

Se intinde compozitia pe aluat.

Din ultima bucata de aluat se taie fasii si se asaza in forma de gratii peste compozitia de mac.

Se freaca galbenusul cu putina apa si se intinde pe fasii.
Se pune tarta in cuptorul incins si se coace cca 45-50 de min.
Se lasa sa se raceasca si se serveste cu frisca. Noi, ca de fiecare data, am spus "pas", deci fara.
O sectiune delicioasaaaa...


O feliuta pt. fiecare...




Sunt siderata ! Nu sunt adepta exprimarii pompoase, dar, de data aceasta, simt ca numai un cuvant ca "siderata" poate sa comunice starea care m-a cuprins la vederea retetei.Ideea de a orna cu maci de camp o tarta cu mac este minunanata.Nici vorba de efect diminuat, din cauza macilor "sifonati" !Splendid !De altfel, stilul - elevat - face ca mie sa-mi fie pe plac reteta, pe care o voi prepara de indata ce trece canicula asta.
RăspundețiȘtergereFelicitari !
Ina
OMG,ce strat generos de mac!cum sa nu fie tentanta?o prezentare minunata,de asemenea!felicitari!
RăspundețiȘtergereCiao cara!! Una crostata veramente deliziosa e particolare!! Complimenti Sei bravissima!!
RăspundețiȘtergereE super reteta. Am s-o incerc negresit pentru ca imi place la nebunie macul. Desi pana acum n-am facut decat baigli cu mac.
RăspundețiȘtergereFelicitari si pentru aranjamentul cu flori de mac.
desi nr de calorii pe portie m-a cam speriat,la cat de bine arata tarta as uita de dieta pentru cateva minute.minunata prezentare!o seara minunata
RăspundețiȘtergereAlison- multumesc, tu esti o generoasa!
RăspundețiȘtergereManuela- grazie mille, cara!
Cristina- multumesc frumos, merita sa o incerci, plus ca inca se mai gasesc maci...
Sarah- asa scria in revista...desi uita-te ce putin zahar contine, deci nu e dulce, dar aluatul, laptele...na, se aduna. Multumesc! O seara faina
E minunata reteta, de retinut. Cat priveste decorul.... felicitari.
RăspundețiȘtergereMultumesc, Sara, esti draguta!
RăspundețiȘtergereIna, draga, multumesc!M-am speriat cand am vazut ca ai ramas "siderata"...chiar asa, ma gandeam, sa fie tarta mea de stupefianta? Pe urma am inteles ca ai ramas mai mult decat placut surprinsa. Inca o data iti multumesc!
RăspundețiȘtergereAm inceput sa apreciez macul acum la "batranete".Foarte interesanta tarta ta.Retin reteta.Duminica placuta!
RăspundețiȘtergereWow! Prezentare de nota 10* !!!
RăspundețiȘtergereLilly- niciodata nu e prea tarziu pt. un mic rasfat.Multumesc!
RăspundețiȘtergereVDaiana- multumesc frumos!
Superba tarta.. n-am incercat pana acum o umplutura cu mac, dar ar cam fi cazul ca mi-ai cam facut pofta :P
RăspundețiȘtergereMultumesc, Olgutza!...da'sa nu dai vina pe mine din cauza caloriilor, ok? O zi faina!
RăspundețiȘtergereDelicios "dulcele"si deosebit modul de prezentare...Maci cu mac :))
RăspundețiȘtergereMultumesc, Evelina...deh, fac si eu ce pot...
RăspundețiȘtergereummm que buena,,esta preciosa.
RăspundețiȘtergereAi devastat un camp de maci dar a meritat!!!
RăspundețiȘtergereArata mortal!!!Si cum eu ador maci si prajiturile cu mac....fur reteta!!!O seara faina draga mea!!!
J'adore les graines de pavot et ta tarte est du plus bel effet.
RăspundețiȘtergereIl faut vraiment 300 litres de lait ou c'est une erreur? Cela me semble un peu trop.
Bonne semaine et à bientôt.
que hermosa presentacion, y se ve riquisima la tarta amiga. te mando saludos.
RăspundețiȘtergereElena- muchas grazias!
RăspundețiȘtergereJudy- asa e, multumesc!Fur-o cu drag si anunta-ma cand o faci, draga mea.
Nadji- oui, c'est ca, ma cherie amie, c'est une erreur...mea culpa...il faut 300 ml de lait...Merci beaucoup!
Sergio-grazias y io te mando saludos.
Tarta arata grozav, ca si preparat in sine, dar si prezentarea! Macii aia parca spun cat este de buna tarta. Eu sunt un fan mac, deci, iti dai seama ca voi incerca sa o fac. Mai ales ca este atat de "generos" incarcata de mac!
RăspundețiȘtergerePS Scuza-ma ca te intreb, de ce nu ai inscris reteta la concursul de pe Blogul lui Tavi? Arata nemaipomenit fata de unele retete de acolo!
Che meraviglia!!!! Il tuo blog è bellissimo e questa torta è veramente stupenda come questi papaveri che amo tanto anch'io!!!! Grazie mia cara della visita, un bacio
RăspundețiȘtergereMultumesc pt. aprecieri, Elena. Sa stii ca se mai umfla compozitia de la praful de budinca, plus migdalele...Cat despre concursul lui Tavi, ma gandesc sa particip, dar cu tortul Henessy.
RăspundețiȘtergereLady Boheme- grazie mille!
waw!!!!!elle est magnifique et très gourmande
RăspundețiȘtergerebravo mon amie avec cette tarte tu me tiens par les sentiments
j'adore
bonne soirée
Merci, Fimere, tu es une amour!
RăspundețiȘtergereRomanii credeau ca macii pot vindeca ranile din dragoste,iar grecii vedeau in mac farmecul dragostei si credeau ca floarea e un semn al fertilitatii si ca aduce sanatate si putere !
RăspundețiȘtergereEu tin cont de parerea lor,dar netinand cont de calorii as servi-o pe toata!
Foarte buna ,eu am mai furat o feliuta.
RăspundețiȘtergereSuperba ca aspect si cu siguranta delicioasa! Felicitari pentru reteta! Si eu ador macul,si chiar cautam o reteta de prajitura in care sa domine macul,acum noroc cu tine ca ai facut-o tu si mi-ai dat ideea...Multumesc!
RăspundețiȘtergereDeci, nu mai pot de pofta! Abia astept! - Sfantul Luca
RăspundețiȘtergereAi prea multe comentarii, asa ca nu stau sa le citesc, ci te intreb direct: cu ce ai taiat fâșiile alea? Mereu m-am intrebat cum de ies asa, cu onduleuri... :)
RăspundețiȘtergereIntelegi de ce imi este greu sa intru pe blogul tau? Ma faci sa stau zilnic in bucatarie, pentru ca poftesc la tot ceea ce vad aici... Nu vrei sa ma infiezi? Eu iti spun mami si tu ma servesti cu toate bunatatile astea. :)
Faina tarta. Asezonata cu un banc e si mai faina.
RăspundețiȘtergere