Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

joi, 16 august 2012

Tort rece cu sirop de afine

Made by Liana



In scurta vacanta petrecuta la sat, la socrii mei, la Cluj, m-am ales si eu cu jumatate de kilogram de afine. M-am gandit sa fac ceva dulce ca n-am mai facut demult. Toata lumea a fost de acord, deci m-am pus pe treaba. Si cum n-aveam de gand sa folosesc deloc aragazul, am ales sa fac acest tort rece, nemaipomenit de racoros pe caldurile astea insuportabile.

Ingrediente:
218g biscuiti digestivi
100ml lapte condensat.

Crema:
500g branza proaspata de vaci,
300 ml frisca lichida,
1 banana,
200g zahar.

Sirop de afine:
300g afine,
200g zahar,
200ml apa,
2 linguri lichior de migdale Disaronno,
coaja de lamaie/portocala.

Mod de preparare:
Am folosit un pachet intreg de biscuiti digestivi Ulpio, de aceea este acest gramaj de 218g...asa scria pe ambalaj. I-am sfaramat usor intre degete, deoarece sunt foarte fragezi si au un miros atat de placut, incat nu vrei sa-i imparti cu nimeni ;-)


Am gasit si eu la Auchan, in Timisoara, lapte condensat...yupiiiiiii!!!..o conserva de 397g cu aprox.7 lei. Cu aceasta ocazie, am desfacut-o si am folosit cam 100ml, amestecandu-i cu biscuitii faramiti.


Intr-o tava rotunda de tort am pus pasta de biscuitii si am apasat bine de tot, apoi am dat la rece.

Crema
Branza proaspata de vaci am frecat-o cu zaharul, pana cand acesta s-a topit si am obtinut o crema foarte fina. Apoi, am taiat felii o banana si le-am amestecat foarte bine in crema de branza...mmm, un parfum si un gust minunat a avut.


Frisca lichida am batut-o bine de tot, apoi am amestecat-o cu branza.


Am pus crema de branza peste blatul de biscuiti si am dat la rece.Vreau sa va zic ca nu am folosit gelatina si nici intaritor de frisca si crema s-a comportat minunat!!!!!



Siropul
Am lasat afinele sub un jet de apa, le-am curat de frunzulite si codite si le-am pus la fiert in oala pentru sosuri Delimano impreuna cu  apa si zaharul.


Cand a dat in clocot am pus lichiorul si coaja de portocala. Am mai lasat pe foc pana a scazut si s-a transformat in sirop. Ca sa fiu sigura ca s-a ingrosat si nu curge, am pus o lingura plina de sirop cu afine  pe o farfurie si am lasat-o putin sa se raceasca, apoi am inclinat-o. S-a urnit cu greu din loc, deci n-a curs, ceea ce inseamna ca s-a transformat in sirop. Am tras de pe foc si am lasat sa se raceasca.
Cand s-a racit complet am pus siropul cu afinele peste crema de branza




 si am dat la rece. De fapt, am facut pozele, apoi am dat la rece ;-)


Apoi am taiat o felie


Spectaculos! Siropul s-a infiltrat in crema de branza si a mangaiat-o fin si usor pana jos, in fire subtiri si dulci ;-)

15 comentarii :

  1. Superb arata, mi-ai facut pofta de nu-ti pot spune.
    Pupici lui Tudor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bine arata!!! Imi place ca e fara gelatina, are sirop de afine care e minunat, si imi place cum s-a infiltrat siropul de afine in tort, si e super!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci mult! Mi-a fost frica, drept sa-ti spun, ca fara gelatina se va scurge tot, dar a avut si banana rolul ei ;-)

      Ștergere
  3. sunt o fana a torturilor reci ;) eu fac uneori baza de biscuiti, iar crema numai din frisca si lapte condensat,, si iar biscuiti pe deasupra. puse la congelator... mmm. dar cu afine si banane cred ca e demential!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa! Si eu, mai ales pe caldurile astea insuportabile de-acum ;-) Faceam si eu in Portugalia un fel de tiramisu, cu piscoturi inmuiate in cafea si crema din lapte condensat cu albusuri sau frisca...bun de tot! :*

      Ștergere
  4. Mamaaaa ce bunatate!Felia mea unde e?Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. Un singur pacat are tortul asta: iti innegreste dintii si limba, in rest e superb! ;-)

      Ștergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.