Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

luni, 9 iulie 2012

Clarisa Lima-o fata cu cirese portugheze la urechi ;-)

Made by Liana





Destinul a facut ca tanara giurgiuveanca absolventa de liceu, Clarisa Violeta Florescu, sa aleaga Capitala pentru a-si urma visul: sa calatoreasca. Si a ales Facultatea de Limbi Straine, sectia Franceza- Portugheza pentru a evita limba rusa, ca limba secundara.
"A fost o alegere fericita"-recunoaste ea. S-a indragostit pe loc si iremediabil de exotismul limbii inca de la prima lectie predata de profesorul AntÓnio Ferro.
Bursa de studiu oferita de Institutul Camões, a fost pentru Clarisa, mare fana a Amáliei Rodrigues (de fado in general), de Madredeus, de Lobo Antunes, de arhitectura, de navigatori s.a., "o fericire greu de descris".
Si de atunci, din 1999, nu a mai putut pleca din Portugalia, simtind ca apartine acestei tari. Plus ca, patru ani mai tarziu, si-a intalnit marea dragoste, pe Carlos, un portughez get-beget, care i-a intarit convingerea ca legatura ei cu Portugalia e de nezdruncinat, devenind Clarisa Lima.
De aproape 4 ani a devenit cetatean portughez si preda lectii particulare de limba portugheza. Traducator autorizat, Clarisa traduce nu numai documente oficiale, ci si colaboreaza cu diverse agentii de traducere si institutii ale statului. De asemenea a tradus beletristica, precum si telenovele pentru posturile ProTv si AcasaTV. Prima carte pe care a tradus-o din portugheza, dialect brazilian, in romana a fost romanul de succes: Orasul Domnului,de Paulo Lins





apreciatul film cunoscut sub numele de Orasul Zeilor, in regia lui Fernando Meirelles si a Katiei Lund, cu patru nominalizari la premiile Oscar!


A fost o lucrare extrem de dificila, o proba de foc pentru un traducator fara prea multa experienta. "A trebuit sa cumpar un dictionar de argou brazilian, o lucrare impresionanta facuta cu multa pasiune, comandata direct din Brazilia!".


O alta carte de exceptie pe care a tradus-o este Nici o privire,








al scriitorului portughez Jose Luis Peixoto, lansata de Editura Polirom, in 2009. Un an mai tarziu a tradus din acelasi autor, Cimitirul de piane.








"Mi-as dori sa continui sa traduc din Peixoto, caci are mai multe lucrari remarcabile. Peixoto a avut rolul sa-mi ofere o revelatie pe care o avusesem numai in fata a trei autori de limba portugheza: Lobo Antunes, Saramago si Mia Couto, scriitorul mozambican." Atunci cand a tradus romanele lui Peixoto a fost atat de implicata, incat autorul i-a spus: "Ma bucur sa te stiu asa implicata, asa ma simt mai putin singur. Cartea, in momentul acesta, e a ta".


Pe langa traduceri pe care le considera lucrari de mare responsabilitate si lectii particulare, Clarisa, isi ocupa timpul liber creand bijuterii. Ea considera ca aceasta pasiune o mentine creativa, o completeaza si e un mod de exprimare.





Blogul ei se numeste Cor y Amor=Culoare si iubire, si l-a scris prima data, acum 4 ani, in portugheza, apoi in romana.


Are o prietena la Bucuresti, Cristina Maria, care o ajuta sa-si valorifice talentul, facandu-i bijuteriile cunoscute, mangaiate si purtate de catre cele care isi doresc sa poarte o raza din soarele Portugaliei





un strop din oceanul Atlantic





vara intr-o pereche de cirese la urechi ;-)





o vacanta pe o barca cu panze ;-)





o portocala pe deget ;-)





Exista un stoc de bijuterii care se afla la Bucuresti, la Cristina Maria si din care puteti sa va alegeti ce a mai ramas, din pacate, pentru ca da: se vand ca painea calda!-deci grabiti-va! Sau puteti sa-i scrieti direct Clarisei pentru o noua bijuterie, personalizata sau sa o rugati sa va creeze una la fel ca cea dorita/vanduta ;-). Puteti sa va imprieteniti cu ea si pe pagina de facebook Coryamor-handmade jewelry


Clarisa creaza cu inima, creaza cu dor, cu nostalgie, creaza minuni! Ea e nu numai o traducatoare de succes, ci si o artista nemaipomenita, calda, generoasa si foarte talentata. De aceea eu am numit-o : o zana de apa sarata! Apa sarata a oceanului Atlantic, in care si eu m-am scaldat in 2003, dar cu ajutorul bijuteriilor Clarisei, mi-am imaginat ca sunt din nou pe larga plaja de la Carneca de Caparica, afundandu-ma in dragi aduceri aminte ;-)
Pentru mine, Clarisa Lima inseamna Portugalia, deci o iubesc!

13 comentarii :

  1. Liana, te imbratisez si te pup!!! ai scris despre mine cu sufletelul, se vede... oricand vei dori o felie de Portocalia, am sa ti-o pun la dispozitie :)
    iar cititoarelor tale le spun ca probabil m-ai laudat prea tare :D sa se convinga singure daca da sau nu ;)
    vreau sa completez spunand ca pregatesc un magazinas on-line in vara aceasta, nu stiu cand va fi gata, insa va usura mult contactele mele cu "publicul", va deveni totul mai simplu, sper.
    aici se pot pune inimioare? ia sa vedem <3<3<3

    RăspundețiȘtergere
  2. Am scris cu sufletelul pentru ca mi-a ramas o parte din el, acolo, in Portugalia ;-) Si cum sa nu te laud, cand am si eu inelul cu ciocolata de la tine, pe care-l ador si din cauza careia o tipa si-a sunat o prietena implorand-o sa-i aduca o ciocolata, ca inelul meu i-a facut o pofta teribila ;-))))Ma bucur ca vei deschide un "boutique", voi fi prima ta vizitatoare :* <3

    RăspundețiȘtergere
  3. aaaa daca produc asa pofte, inseamna ca e bine, sau nu e bine!!! ba e bine, placerile in viata trebuie "degustate" ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nuuuuu, eu voi fi prima ei vizitatoare, Liana ;)). Eu, Cristina Maria, prietena misterioasa din Bucuresti ;), care nu sunt deloc misterioasa pentru ca ma puteti gasi aici-sha, maica, iaca :) -> http://coryamor.wordpress.com/seturi-in-bucuresti/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu tu, eu, am zis! Si nu esti deloc misterioasa, am pus link direct spre pagina ta, ca sa te cunoasca lumea, asta prima data cand te-am pomenit si a doua ora cand te-am pomenit, am pus link direct spre stocul tau de la Clarisa ;-)

      Ștergere
    2. Vazui, vazui, mai duamna, sar'na! :)

      Ștergere
  5. Cristina, haioasa ca de obicei :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nici eu nu mă însuram cu Cristina şi nici voi nu o cunoşteaţi pe Clarisa dacă nu porneam eu primul meu blog www.FuckYouTovarasi.blogspot.com unde ne-am strans cu totii la sueta! He, he! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut ;-)Pacat ca nu pot sa adaug blogul in blogroll, cica e blocat, plus ca are atat de multe reclamatii incat am fost avertizata si intrebata daca totusi vreau sa citesc acest blog...si am vrut ;-)

      Ștergere
  7. Si tot despre Clarisa: http://restauranteromania.blogspot.ro/2009/10/niste-tarani.html :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ufff, pt. ca ai autograf de la Peixoto, plus ca ai si poza cu el, te invidiez din toti rarunchii!!! :P

      Ștergere
  8. Horecistule, ai dreptate!!!! ca bine zici! fara tine eram ca vai de noi : )
    Liana, da, are autograf si s-a pozat. inaintea mea, s-a pozat cu Peixoto!!!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.