Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

marți, 18 februarie 2014

Somon cu sparanghel alb si sos spumos cu lamaie









Cel mai apreciat peste oceanic, supranumit si regele pestilor, somonul este cea mai buna sursa de Omega 3 asigurand o consistenta sursa de proteine indiferent de modul de preparare .


 O sa va placa aceasta reteta, deoarece e simpla, usoara si foarte aromata ;-)
Rondelele de somon proaspat de la Ocean Fish m-au facut sa caut un sos rapid si aromat, pe care l-am gasit in cartea Preparate din peste, Ed. Adevarul, 2011, din colectia Delicii in bucatarie.

Ah, si trebuie sa multumesc frumos prietenilor mei de pe facebook, care au hotarat ca fotografia cu farfuria alba sa stea in capul retetei ;-)

Ingrediente:
4 rondele de somon proaspat Ocean Fish,
50g faina,
un borcan de sparanghel alb,
1 lamaie,
sare si piper cu lamaie din rasnitele Kotanyi.


Pentru sos:
1 lamaie,
50g unt,
4 boabe de piper negru Kotanyi,
1 foaie de dafin Kotanyi,
100ml lapte integral,
50ml smantana dulce,
1 varf de cutit de amidon de cartofi,
sare.


Mod de preparare:

Rondele de somon proaspete le spalam, le curatam de solzi, apoi le tamponam cu prosoape absorbante.
Stoarcem lamaia si turnam sucul peste cele patru rondele de peste. Asezonam cu sare si piper.
Lasam la marinat pana cand pregatim sosul, in jur de 10 minute.

Sos spumos cu lamaie:

Curata lamaia si pune coaja in lapte, apoi incalzeste-l putin; las-o in laptele caldut sa se infuzeze 10 minute.
Stoarce lamaia, filtreaza zeama printr-o sita fina, pune-o intr-o craticioara cu boabele de piper si foaia de dafin si asaza vasul pe foc. Lasa zeama sa scada la jumatate, apoi toarna laptele strecurat si smantana.
Fierbe compozitia pe foc mic, fara sa clocoteasca, timp de doua minute. Presara amidonul peste bucata de unt, tai-o bucatele si pune-le in sos.
Scoate boabele de piper si dafinul, pune sare, dupa gust, si mixeaza cu blenderul de mana in asa fel ca sa incorporeze aer si sa capete un aspect spumos.
Poti folosi sosul pentru glasarea pestelui gras (somon, de exemplu) fiert la aburi sau turnat peste legume fripte pe gratar.

Cand e gata sosul, il lasam deoparte si prajim in doua linguri de ulei, rondele de somon trecute prin faina si scuturate de surplus. Le lasam trei minute pe o parte, trei pe cealalta sau mai mult sau mai putin, in functie de grosimea rondelelor.

Sparanghelul alb fiert se scoate din borcan (8ron, Auchan Timisoara), -desigur ca puteti folosi si sparanghel verde, dar e prea scump pentru buzunarul meu (35ron)- se aseaza pe o farfurie, iar peste el se pune o rondea sau doua de somon. Peste somon se toarna sosul, dar nu ca sa acopere totul, ci doar sa dea impresia ca sosul infasoara ca o esarfa de matase pestele.
Rasniti piper mozaic peste rondele si sos si presarati bastonase de coaja de lamaie  subtiri-subtiri :P





4 comentarii :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.