Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

sâmbătă, 10 decembrie 2011

Prajitura cu pere si scortisoara

Made by Liana






Doamne, atat e de bine cand e bucataria inmiresmata si cand se raspandeste pe sub usi parfumul scortisoarei, aducand buluc pofticiosii in pragul usii si facandu-i sa intrebe cu ochii stransi si gura uscata: "Inca nu e gata??"
"Mai putin"-le raspund si le zambesc sagalnic, trimitandu-i de pe teritoriul meu, pana la noi ordine, desigur :P

Am caietele de retete de la Dr.Oetker. In cel cu nr.23, am gasit aceasta minunata prajitura, fiind prima din cea care "Imbogateste aromele toamnei!".
Nu am rezistat sa nu o fac pe data ;-)

Ingrediente:

200g unt,
150g zahar,
1 plic zahar vanilat,
2 oua,
150 ml lapte,
250g faina,
1/2 plic praf de copt cu sofran Dr.Oetker.

Pentru umplutura:

5-6 pere(650g),
250ml vin alb,
100g zahar,
1 lingurita rasa de scortisoara,
1 lingurita esenta de portocala,
1 plic Vege Gel/Gelatina,
200ml apa rece,
1 plic budinca de vanilie.




Pentru decor:

200g zahar praf
4 plicuri zahar vanilat,
1 plic de scortisoara.

Mod de preparare:

1. Se bate spuma cu mixerul untul/margarina, zaharul, zaharul vanilat, laptele si ouale. Se adauga faina amestecata cu praful de copt.




Eu nu am avut cu sofran, dar am avut sofran separat, de la Kotanyi si l-am folosit pe acela. Nu a schimbat cu nimic, nici gustul, nici culoarea...
Se toarna aluatul intr-o tava (30x40cm) acoperita cu hartie de copt.




Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coace aproximativ 20 de inute.

2. Blatul fierbinte se rastoarna peste o hartie tapetata cu zahar pudra, iar hartia de copt se sterge cu putina apa rece si se trage usor de pe blat.
Eu nu am facut asa, am lasat blatul sa se raceasca cu hartie de copt cu tot. Nu am avut nicio problema.
Dupa ce se raceste, se taie blatul pe latime in 2 parti egale.

3. Se curata perele, se scot samburii si se taie bucatele mici. Se amesteca bine cu telul vinul cu Vege Gel-eu am folosit Gelatina, se adauga zaharul si scortisoara si se pun pe foc pana la primul clocot. Se adauga perele si se lasa sa clocoteasca timp de 2 minute amestecand continuu.



Se amesteca continutl plicului de budinca cu apa si se adauga in compozitia de mai sus. Se lasa sa dea un clocot, amestecand continuu, se adauga 1 lingurita esenta de portocale si apoi se trage de pe foc.

4.Se toarna umplutura peste blat si se acopera cu cealalta jumatate de blat.




Se lasa la frigider timp de 3 ore.

5. Se amesteca zaharul pudra cu cel vanilat si se pudreaza prajitura.Eu am cernut zaharul.
Pe o coala A4 am desenat o para, am decupat-o lasand o margine de vreo 3-4 cm, apoi am decupat-o in interior. Cu sablonul astfel realizat am facut pere cu scortisoara pudra.




In reteta, in loc de zaharul pudra era frisca, dar io nu-s prietena cu frisca si nu stiu daca as mai fi reusit sa fac perele din scortisoara asa de bine.Si in loc de scortisoara era cacao, dar nici asta nu-mi place.
Eu zic ca zaharul cu scortisoara sunt mai bune decat frisca si cacao, plus ca am facut aceasta prajitura pe gustul meu...adica pe al nostru ;-)


joi, 8 decembrie 2011

Avem nevoie de mai multe sarbatori

Made by Liana


Vin sarbatorile, vin sarbatorile...cu stres, agitatie, sudoare si multa treaba.
Intotdeauna sunt foarte obosita de sarbatori...curatenia, mancarea, alergatura dupa mici cadouri celor dragi, stresul continuu la care suntem supusi...oare ne vor micsora din nou salariile, oare ne vom pierde apartamentul, viata, aerul? Dar al 13-lea salariu ni-l vor da la anul??
Ne permitem un brad natural? Nu. Tot bradul mic de plastic din ultimii 5 ani il vom impodobi si in acest an.
Dar...trecem peste, pt. ca am avut mereu cateva crengute verzi pentru a simti din plin mirosul verde de brad ;-)

Si, in plus, Tudor simte altfel Craciunul acum la 3 ani si jumatate, fata de cum l-a simtit in anii trecuti...se bucura nespus ca vine Mos Craciun, in timp ce anul trecut a fost terifiat de el.
Neaparat trebuie sa cumpar sampanie si pentru el, ca ma innebuneste!!! Urla prin magazine ca vrea sampanieeeee...asa cevaaa, e de groaza, pe bune!
Hi,hi...are pe cine semana, eu doar sampanie am baut cand am fost gravida si recunosc ca e bautura mea preferata.

Acasa, la caldura cuptorului care raspandeste miresme de scortisoara si nuca,din cozonacul crescut peste masura, imi place sa ascult colinde non-stop.

Stefan Hrusca ma lumineaza instant cu vocea lui de inger blond si las caseta sa se intoarca mereu:

Deschide usa straine

Mereu speram ca va fi mai bine decat anul trecut, cu mai putine datorii si cu bani suficienti, astfel incat sa ne bucuram de sarbatorile de iarna din plin si sa cinstim ziua Nasterii Domnului prin generozitate, caldura sufleteasca, pace si armonie.

Sarbatori fericite tuturor!

Cu acest articol particip la concursul "Sarbatori in oale noi" organizat de Laura Laurentiu pe blogul Retete ca la mama, concurs sponzorizat de SARAH POP.

duminică, 4 decembrie 2011

Fursecuri Mos Nicolae

Made by Liana si Tudor













Luna cadourilor a inceput!
Se apropie cu pasi rapizi si Sfantul Nicolae. Copii cuminti isi pregatesc ghetutele in seara de 5 decembrie ca sa le umple Mos Nicolae pe 6 decembrie cu dulciuri, in special, jucarii sau hainute.

Eu si Tudor ne-am zis sa-l imbunam pe Mos Nicolae ca sa treaca si pe la noi, astfel ca i-am pregatit niste fursecuri...fursecurile lui...fursecurile Mos Nicolae.

Pentru mai multe poze cu Tudor in plina desfasurare de pregatire a fursecurilor, vizionati blogul Micii bucatari.

Aceasta reteta am gasit-o in caietul de retete nr.14 "Ornamentele care desavarsesc orice prajitura" de la Dr.Oetker ;-)

Ingrediente(pt.cca 40-50buc.):

375g faina,
1 plic praf de copt,
80g zahar,
1 plic zahar vanilat,
1 lingurita coaja de lamaie/portocala,
150g smantana 20% grasime,
100 ml lapte,
80g unt moale,
1 ou pt. ungerea aluatului.




Pentru decor:

200g zahar pudra,
20ml suc de lamaie,
20ml apa rece,
1 cutie de Creioane pt. decor Dr.Oetker,
colorant alimentar rosu,
nuca de cocos,
bomboane colorate.


Mod de preparare:

1.Se cerne faina intr-un castron si se amesteca cu praful de copt. In reteta scria un plic Garant pentru aluaturi dospite Dr.Oetker, dar mi s-a parut prea mult si n-am vrut sa pun in fursecuri drojdie uscata.
Se adauga restul ingredientelor-din smantana am pus doar o lingura,



apoi am adaugat treptat, in functie de cum se lega aluatul, alte doua linguri, si se amesteca cu mixerul sau cu o lingura pana la omogenizare, pana cand se obtine un aluat neted.




2. Se imparte aluatul in doua, se pune o bucata de aluat pe masa de lucru presarata cu faina, si se intinde o foaie.
Cu o forma rotunde de fursecuri se decupeaza cercuri.
Se pun in tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu ou batut, se coc in partea de mijloc a cuptorului incalzit in prealabil la 200 de grade(preincalzit), apoi la 160 de grade timp de 15 minute pana se auresc usor.

3.Se prepara glazura rosie amestecand energic zaharul pudra cu sucul de lamaie, apa si colorantul alimentar.puteti folosi doar suc de lamaie, 40 ml, asa scria in revista, dar mie mi s-a parut mult, astfel incat am folosit doar 20 ml suc si 20 ml apa rece.
Cu glazura rosie astfel preparatase deseneaza caciulita lui Mos Nicolae. Toate celelalte elemente ale fetei se contureaza cu creionul alb de decor cu glazura de la Dr.Oetker.
Ca sa fixam bomboanele colorate am pus intai glazura, apoi am apasat bomboana ca sa fac priza, sa nu se dezlipeasca.
Dupa ce am trasat linia barbii mosului, am presarat fulgi de nuca de cocos.
Pana am decorat cei aproximativ 50 de Mosi Nicolae, au trecut vreo trei ore...ufff.




Mos Nicolae, te astept cu niste fursecuri cu chipul tau ;-)

A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.