Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

sâmbătă, 19 mai 2012

Plec departe, plec la Toscana!!!

Made by Liana





Terre di Baccio, Greve, Toscana, Italia


Am castigat marele premiu de la concursul Delimano desfasurat aproape 4 luni pe facebook: un curs de gatit de o saptamana la Toscana!!!


Si se va tipari o carte cu retetele mele si a celorlalte 9 participante in 100 de exemplare. Si voi mai primi un set de oale Delimano...si-am mai castigat si-un frigider Indesit prin tragere la sorti, tot la ei, acum vreo trei saptamani...v-am spus, concursul a fost lung si premiile multeeee....fara numar :P


Am postat zilnic retete si saptamanal la tema data.


Ma gandeam ca voi pleca intr-un weekend la Roma alaturi de prietenele mele Veronica Cretu si Violeta Postolache,caci acesta era premiul pentru celalalte 9 participante ramase in concurs. Ma visam la Fontana di Trevi aruncand un banut peste umar, facand poze cu Violeta si Veronica, apoi aratandu-va si voua ce fain ne-am distrat.


Am fost aleasa dintre ultimele 10 participante ramase in concurs de catre Bucatarul Sef, Patricia Paglieri.


Deci, azi, 19 mai, plec la Toscana unde, timp o saptamana voi invata sa gatesc italieneste. Voi vizita Pisa, podgorii si crame,avem un program incarcat. In fiecare zi la 4 vom invata sa gatim, iar la cina vom manca ce-am gatit...mi se pare corect ;-)


Ma intorc pe 26 mai!!!


Augurii a tutti!! Bacione!!! :* :*

joi, 17 mai 2012

Tort cu spuma de capsune

















Luni, 14 mai a fost ziua sotului meu.
Cu o saptamana inainte am facut un tort pentru o prietena de-a mea careia ii plac mult capsunile. Si cum l-am dat si nu a avut fericirea si norocul sa guste din el, a poftit rau de tot si mi-a cerut, pardon: m-a rugat :P sa-i fac de ziua lui tot un tort cu capsuni. Puteam sa-l refuz??

Pentru blat m-am inspirat din revista Click pentru femei, numai ca era nuca in compozitie, eu am pus migdale si samburi de caisa macinati, iar reteta de spuma de capsune am gasit-o tot in aceeasi revista prezentata de Jakob Hausmann.Nu stiu daca a inventat-o el sau a facut dupa vreo reteta de la cititoare, dar mie mi-a placut foarte mult!!Si sotului meu...mai ales cand i-am spus ca e cu vin rosu...si fara albus!!! Nici blatul nu are praf de copt, nici amidon, nici bicarbonat, nici otet, nimic-nimic! Si spuma de capsune...wauuu, o nebunie!!!


Ingrediente pentru blat:
5 oua,
un praf de sare,
3 lingura faina,
6 linguri de zahar pudra,
 80g migdale,
20g samburi de caise macinati,
1 lingura esenta de migdale.

Ingrediente pentru spuma de capsune:
50 ml vin rosu,
50 ml apa,
1 plic gelatina,
120g zahar,
1 plic de zahar vanilat,
300g capsune,
200ml frisca lichida.

Ingrediente pentru ganache de ciocolata alba:
100ml frisca lichida,
100g ciocolata alba.

Pentru decor:
500g capsune,
1 plic tort gelee rosu.


Mod de preparare:
Blat:Se bat albusurile spuma tare cu zaharul si un praf de sare. Se adauga galbenusurile unul cate unul,




esenta de migdale si migdalele macinate- eu am avut aschii de migdale, doar am trecut cu sucitorul peste ele. Am mai adaugat si doua linguri de samburi de caise macinate pentru o aroma mai puternica. Daca nu aveti, puneti tot migdale sau nuca macinata, cum preferati, dar gustul de nuca e mai pregnant decat cel de migdale.



Se presara faina cernuta si se amesteca usor, de jos in sus. Compozitia nu trebuie sa se lase, mare grija sa aveti.Se toarna compozitia intr-o forma detasabila de tort de 24cm diametrul- unsa si tapetata cu hartie de copt



si se coace in cuptorul preincalzit 30-40 de minute. Se lasa sa se raceasca, A crescut foarte bine si desi l-am lasat in cuptor  sa se raceasca cu usa deschisa dupa ce s-a copt, tot mi s-a lasat putin mijlocul, dar nu a fost o tragedie, pe bune. Chiar e minunat blatul, merita sa-l incercarti. Dupa ce se  raceste se taie de doua ori, rezultand trei blaturi.

Spuma de capsune: Se curata capsunele si se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat intr-un castron si se lasa sa stea circa 30 de minute. Se paseaza apoi cu mixerul vertical. Se pun apa rece cu vinul intr-un castron, se adauga gelatina si se lasa 10 minute sa se hidrateze.


Apoi se pune vasul pe bain-marie si se tine pana se lichefiaza. Atentie, nu o lasati sa fiarba! Calduta o turnam in capsunele mixate.


Se bate frisca si se incorporeaza in amestecul de capsune. Se da la rece pana se intareste.
Insiropam blaturile cu suc de capsuni. Peste primul blat punem jumatate din spuma de capsune.


Pentru ganacheul de ciocolata alba:
Topim ciocolata la bain-marie, apoi turnam treptat frisca lichida  pana se incorporeaza toata.Tragem de pe foc. Lasam la racit. Ganacheul se face cu o zi inainte, apoi se  lasa in frigider peste noapte, iar a doua zi mixam pana se face o crema fina si spumoasa.

Peste al doilea blat punem ganacheul de ciocolata alba.


Asezam cel de-al treilea blat si imbracam tortul in jumatatea de spuma de capsune ramasa. Dam la rece sa se intareasca.

Pentru decor: Pentru ca la primul tort facut nu am avut fistic, m-am gandit la varianta cu palarioarele verzi ale capsunilor. Spalam bine capsunele, spalam palarioara verde si le tamponam cu un servetel de hartie.


Taiem fiecare capsuna pe lungime, in felii. Asezam feliile pe tort cu varful spre exterior.


La mijloc punem jumatati de capsuna, iar in centru, o capsuna intreaga.
Preparam tort gelee rosu conform instructiunilor de pe ambalaj. Turnam calduta glazura peste capsune incepand din centru spre margini.


Palarioarele verzi dupa ce le-am spalat si sters de apa, le asezam pe bordura tortului. Preparam tort gelee alb conform instructiunilor de pe ambalaj. Cand e gata, cu o pensula dam cu tort gelee alb toate frunzulitele pentru a nu se usca in frigider si pentru a-si pastra culoarea verde. Acest tort l-am facut pentru prietena mea, Rozalia, de ziua ei, iar ea adora capsunele.




Cine are fistic, poate folosi fistic maruntit pentru a imbraca marginile tortului. Eu nu am avut....atunci :P

Si acest tort pentru sotul meu...cu fistic, ca am gasit crud, in sfarsit, in Auchan ;-)


Si o felie delicioasa din tortul prietenei mele...mi-a pastrat o felie sub semnatura...hi,hi


Si inca o felie delicioasa din tortul preparat pentru sotul meu.







vineri, 4 mai 2012

Tort zebra cu trandafiri roz ciclamen

Made by Liana











Prietenul meu, Sabin, a mancat o felie din Tortul cu trandafiri de ciocolata pe care mi l-am facut de ziua mea, anul trecut. Si m-a sunat sa-mi spuna ca vrea si el la fel, dar...doua torturi pentru sotia lui, ca urma ziua ei de nastere. Primul i l-am facut pentru serviciu, Tortul zebra cu trandafiri negri si acesta e cel de-al doilea tort, pentru acasa, sa-l imparta cu familia si cu invitatii ei. Compozitia tortului a ramas aceeasi, cu aceleasi ingrediente, doar decorul s-a schimbat.


Ingrediente pentru blat: 2 oua, 100 ml lapte, 100g unt, 200g zahar, 100g faina, 3 linguri de cacao, 1/2 plic praf de copt.


Ingrediente pentru crema:


300 ml lapte, un plic budinca de vanilie, 7 linguri zahar, o pastaie de vanilie, 150 ml frisca lichida, 1 plic intaritor de frisca, 1 lingura gelatina, 3 apa rece.


Pentru umplutura: doua borcane cu dulceata de visine 100g migdale prajite


Pentru decor: praf de zane roz ciclamen, plastelina de ciocolata alba, roz si neagra, 1.5m panglica decorativa roz ciclamen.


Blatul: Eu am dublat cantitatile, deoarece am facut doua blaturi. Se pun pe foc laptele cu untul, zaharul si cacaua. Dupa ce a dat in clocot, lasi sa se raceasca, dupa care adaugi treptat galbenusurile, faina cernuta cu praful de copt si albusurile batute spuma. Torni aluatul intr-o forma de tort unsa si tapetata si-l dai la cuptor pentru 30 de minute, dupa care il lasi sa se raceasca.


Crema: Prima data am preparat budinca de vanilie. Praful de budinca l-am pus intr-o ceasca cu 5 linguri de zahar,putin lapte rece apoi am taiat in doua pastaia de vanilie si am adaugat miezul. Am amestecat foarte bine, sa nu ramana cocoloase si am turnat peste laptele pus la fiert. Cand a fost gata si s-a ingrosat, am stins focul, si am acoperit-o cu folie alimentara, ca sa nu prinda pojghita. Din 150 ml frisca lichida batuta cu 2 linguri de zahar pudra, iese aprox. 300 ml frisca. Gelatina se pune la hidratat cu apa si cand se umfla, se pune pe baie de aburi pana devine lichida. Budinca rece se adauga cate putin in frisca, ca sa se omogenizeze perfect, iar la sfarsit se amesteca cu intaritorul si gelatina.


Umplutura:


Se incalzeste putin dulceata de visine, atat timp cat gelatina din dulceata devine lichida.Se amesteca cu migdalele usor prajite, trase intr-o tigaie fara grasime. Se acopera cu dulceata primul blat.Se lasa la racit. Apoi peste visine se pune toata crema de vanilie. Dupa ce am incalzit si cel de-al doilea borcan cu dulceata, am pus gelatina lichida din ea peste cel de-al doilea blat si l-am lasat la racit, la fel si visinele. Cand au fost complet reci, am pus visine peste crema si blatul cu dulceata in jos, peste visine, practic am intors blatul cu susul in jos.


Plastelina de ciocolata: Ingrediente: 450g ciocolata menaj alba, 180 ml energizant(miere cu glucoza). Mod de preparare:


Ciocolata se rupe bucati si se pune la topit pe baie de aburi. Cand s-a topit complet, se adauga energizantul si se amesteca energic pana cand ciocolata se desprinde de pe marginile vasului. Compozitia se transforma pe data intr-o pasta de ...caramele.Daca ramane grasime de la ciocolata, scurgeti-o si aruncati-o!


Plastelina rezultata se pune intr-o folie transparenta si se pastreaza la loc uscat si racoros 24h. Eu nu am pus-o deloc la frigider, pentru ca se intareste foarte tare, am lasat-o pe balcon, iar inainte de a lucra cu ea, am lasat-o o ora in bucatarie. Din aceleasi cantitati am facut plastelina si cu ciocolata neagra si cu ciocolata alba.


Procedura e la fel ca la Tortul zebra cu trandafiri negri, doar ca acum am inversat: am acoperit blatul cu plastelina de ciocolata neagra si dungule le-am facut albe...si trandafirii roz, in loc de negri.


Am intins folie alimentara pe masa, apoi plastelina de ciocolata neagra intr-o foaie subtire si cu ajutorul foliei am pus foaia peste blat, dupa care am indepartat-o La fel am procedat si cu foaia din plastelina de ciocolata alba pe care am taiat-o fasii...la intamplare...


Apoi am asezat fasiile de plastelina de ciocolata alba peste foia de plastelina de ciocolata neagra... Am mai facut cinci trandafiri din plastelina de ciocolata alba in care am pus cativa stropi de colorant rosu, care mi-a iesit ca de fiecare data, roz ciclamen... trandafiri pe care i-am asezat in buchet, deasupra.





De data aceasta am folosit o panglica roz ciclamen pentru decorarea tortului.





Am risipit putin Praf de zane roz peste trandafiri si gata.


Aici sunt poze trimise de Simona cu felia de tort





Tort zebra cu trandafiri negri

Made by Liana








Prietenul meu, Sabin, a mancat o felie din Tortul cu trandafiri de ciocolata pe care mi l-am facut de ziua mea, anul trecut. Si m-a sunat sa-mi spuna ca vrea si el la fel, dar...doua torturi pentru sotia lui, ca urma ziua ei de nastere. Unul sa-l duca la serviciu, sa-l imparta cu colegii si unul pentru acasa, sa-l imparta cu familia. Ambele facute la o saptamnana distanta. Am fost de-acord si iata tortul aniversar al Simonei pe care l-a impartit cu colegii de munca.


Ingrediente pentru blat: 2 oua, 100 ml lapte, 100g unt, 200g zahar, 100g faina, 3 linguri de cacao, 1/2 plic praf de copt.


Ingrediente pentru crema:


300 ml lapte, un plic budinca de vanilie, 7 linguri zahar, o pastaie de vanilie, 150 ml frisca lichida, 1 plic intaritor de frisca, 1 lingura gelatina, 3 apa rece.


Pentru umplutura: doua borcane cu dulceata de visine 100g migdale prajite


Pentru decor:


plastelina de ciocolata alba si neagra, 1.5m panglica decorativa rosie.


Blatul: Eu am dublat cantitatile, deoarece am facut doua blaturi. Se pun pe foc laptele cu untul, zaharul si cacaua. Dupa ce a dat in clocot, lasi sa se raceasca, dupa care adaugi treptat galbenusurile, faina cernuta cu praful de copt si albusurile batute spuma. Torni aluatul intr-o forma de tort unsa si tapetata si-l dai la cuptor pentru 30 de minute, dupa care il lasi sa se raceasca.


Crema: Prima data am preparat budinca de vanilie. Praful de budinca l-am pus intr-o ceasca cu 5 linguri de zahar,putin lapte rece apoi am taiat in doua pastaia de vanilie si am adaugat miezul. Am amestecat foarte bine, sa nu ramana cocoloase si am turnat peste laptele pus la fiert. Cand a fost gata si s-a ingrosat, am stins focul, si am acoperit-o cu folie alimentara, ca sa nu prinda pojghita. Din 150 ml frisca lichida batuta cu 2 linguri de zahar pudra, iese aprox. 300 ml frisca. Gelatina se pune la hidratat cu apa si cand se umfla, se pune pe baie de aburi pana devine lichida. Budinca rece se adauga cate putin in frisca, ca sa se omogenizeze perfect, iar la sfarsit se amesteca cu intaritorul si gelatina.


Umplutura:


Se incalzeste putin dulceata de visine, atat timp cat gelatina din dulceata devine lichida.Se amesteca cu migdalele usor prajite, trase intr-o tigaie fara grasime. Se acopera cu dulceata primul blat.Se lasa la racit. Apoi peste visine se pune toata crema de vanilie. Dupa ce am incalzit si cel de-al doilea borcan cu dulceata, am pus gelatina lichida din ea peste cel de-al doilea blat si l-am lasat la racit, la fel si visinele. Cand au fost complet reci, am pus visine peste crema si blatul cu dulceata in jos, peste visine, practic am intors blatul cu susul in jos.


Plastelina de ciocolata: Ingrediente:


450g ciocolata menaj alba, 180 ml energizant(miere cu glucoza). Mod de preparare:


Ciocolata se rupe bucati si se pune la topit pe baie de aburi. Cand s-a topit complet, se adauga energizantul si se amesteca energic pana cand ciocolata se desprinde de pe marginile vasului. Compozitia se transforma pe data intr-o pasta de ...caramele.Daca ramane grasime de la ciocolata, scurgeti-o si aruncati-o!


Plastelina rezultata se pune intr-o folie transparenta si se pastreaza la loc uscat si racoros 24h. Eu nu am pus-o deloc la frigider, pentru ca se intareste foarte tare, am lasat-o pe balcon, iar inainte de a lucra cu ea, am lasat-o o ora in bucatarie. Din aceleasi cantitati am facut plastelina si cu ciocolata neagra si cu ciocolata alba. Am intins folie alimentara pe masa, apoi plastelina de ciocolata alba intr-o foaie subtire





si cu ajutorul foliei am pus foaia peste blat, dupa care am indepartat-o





La fel am procedat si cu foaia din plastelina de ciocolata neagra pe care am taiat-o fasii...la intamplare...





Apoi am asezat fasiile de plastelina de ciocolata neagra peste foia de plastelina de ciocolata alba...





Am mai facut cinci trandafiri din plastelina de ciocolata neagra pe care i-am asezat in buchet, deasupra.





Panglica rosie a fost elementul final.








Pozele le-am facut seara, inainte sa vina dupa tort, deci imi cer scuze pentru decor, e doar bucataria mea, mai exact, pe masa din bucataria mea ;-)

joi, 3 mai 2012

Cannelloni cu spanac

Made by Liana











Pofta de paste! Paste italiene ;-) Cannelloni! Si cum sa nu-ti fie pofta cand vezi minunatia ce-a preparat-o Nicolae??Baiatul asta gateste innebunitor de bine, trebuie sa-l vizitati! Mi-am zis ca trebuie sa o fac musai ;-))) Cannelloni home made. No' bine, am verificat intai daca am tat ce-mi traba si m-am apucat de lucru. Numa' ca sotul meu, expert in paste, o zis sa le fac cum spune el, ca doar facea taitei si din 10 oua cand era ficioru' mamii...puteam io sa zic ca nu fac cum zice el? Nu puteam. Da' o iesit bine ;-)Super bine, va bene?? :P Ingrediente: Pentru cannelonni: 2 oua, faina cat cuprinde (aprox. 200g), sare, cateva picaturi de apa, cateva picaturi de ulei. Pentru umplutura: 500g spanac, 250g perle de branza, 1 ou, 100g cascaval, 2 catei de usturoi, sare, piper. Pentru sosul bechamel: 2 linguri de unt, 2 linguri de faina, 250ml lapte caldut, sare, piper,nucsoara. Mod de preparare: Pentru cannelloni: Se bat bine cele doua oua cu o furculita intr-un castron, apoi se presara faina treptat,
pana inghite ouale toata faina si incepem sa framantam.
Se adauga pe parcurs apa si uleiul pana ce obtinem un aluat elastic.
Il punem intr-o folie alimentara si-l lasam la frigider sa se odihneasca. Pentru umplutura: Eu am avut spanac congelat, asa ca l-am lasat la decongelat, apoi l-am tras in unt cu doi catei de usturoi.
Branza am lasat-o la scurs si cand s-a racit spanacul am amestecat-o impreuna cu oul,
cascavalul ras,
sare si piper dupa gust. Am intins aluatul, am masurat dupa tava de yena, unde urma sa pun tuburile pline cu spanac,inaltimea si latimea, am pus umplutura,
am rulat si am taiat. In total, din tot aluatul, mi-au iesit 15 cannelloni. I-am asezat frumos in tava de yena unsa cu unt si am preparat sosul. Sosul Bechamel: Doua linguri de unt se pun la topit in wok,
apoi se adauga doua linguri de faina si se amesteca rapid la temperatura mica pana ce primeste o culoare blonda,
apoi treptat se adauga laptele caldut pana ce totul capata o consistenta mai groasa.
La final am asezonat cu sare, piper alb si un varf de cutit de nucsoara.Sosul gata preparat l-am turnat din abundenta peste cannelloni frumos aliniati,
apoi am ras 100g cascaval deasupra si am dat la cuptorul preincalzit vreo 30 de minute. Gata scosi din cuptor!!!
Sosul de rosii facut de soacra-mea cu ardei iute a fost exact ce-mi trebuia pentru final....iar pentru finalul-finalului....frunze de busuioc!Dupa care am alergat o zi intreaga...
Am taiat intentionat un cannelloni sa vedeti umplutura de spanac si cat de fin a fost aluatul de paste ;-)



Sa va mai spun cum a fost sau ghiciti voi? ;-))
A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.