Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

miercuri, 30 octombrie 2013

Budinca de orez cu fructe confiate, nuca si fistic










 Imi place tare mult orezul cu lapte.
 E un desert al copilariei mele pe care mi-l facea mama pudrat cu cacao amestecata cu zahar. Mai tarziu, dupa Revolutie a aparut Nesquick si am scapat de cacao amara.
Am mai facut cateva retete de Orez cu lapte si pere si inca una cu amaretti, nepublicata.
Ne-a placut mult aceasta budinca deosebita si aromata, pe care o am din revista Click Pofta Buna nr.7/2011, si pe care vi-o recomand cu caldura.


Timp de preparare: 30'
Timp de coacere: 40'
Dificultate: mica



Ingrediente:
1 l lapte,
1 varf de cutit de sare,
1 lingura coaja de lamaie/portocala,
1 baton de scortisoara Kotanyi,
250g orez cu bobul rotund,
50g fructe confiate(papaya, ananas,visine s.a.),
50g fistic,
50g miez de nuca,
150g unt,
100g zahar,
4 oua.

Pentru decor:
1 portocala,
frisca,
fistic.

Mod de preparare:

1.Torni laptele intr-o oala, pui sarea, doua linguri de unt, coaja rasa de lamaie sau portocala, -eu mereu aleg de portocala-batonul de scortisoara


si-l pui pe foc.

2. Speli bine orezul, il scurgi si cand laptele da in fiert, il adaugi in lapte. Fierbi la foc mic, pana cand orezul este fiert, scoti batonul de scortisoara si lasi sa se raceasca.

3. Bati 50g unt cu zaharul si galbenusurile.


Adaugi amestecul preparat in orezul rece.

4. Adaugi fisticul si miezul de nuca taiate bucati si stafidele scurse de rom.



La final, incorporezi albusurile batute spuma tare.



5. Ungi si tapetezi o forma termorezistenta, torni amestecul de orez si pui deasupra untul ramas taiat bucatele.
Am uns trei stelute mici de silicon si o steluta de ceramica, plus inca o oala mica rotunda, si inca o steluta mare de ceramica. Mi s-a parut enorm...prea multa.











6. O introduci in cuptorul preincalzit pentru 30-40 de minute. O lasi sa se raceasca in forma, o rastorni pe un platou si o servesti cu felii de portocala, cu fistic si cu frisca.

Proaspat scoase din cuptor



 Si steluta mare ornata





Gata, ca n-am avut rabdare...si o sectiune ;-)


Sa ne fie de bine ca am mancat trei zile numai orez cu lapte. Aleluia!

marți, 29 octombrie 2013

Orez cu sos de rosii si carnati






O reteta rapida, simpla si gustoasa, descoperita in revista Numai pentru tine nr.2/2012.


Timp de preparare:10'
Timp de fierbere:20'
Dificultate: mica.

Ingrediente:
1 cana cu orez cu bob lung,
2 carnati de casa afumati,
1 cescuta cu sos de rosii,
1 ceapa,
1 ardei gras rosu,
ulei,
cimbru,
sare si piper.

Mod de preparare:

1. Taie ceapa marunt si caleste-o in ulei. Adauga orezul curatat si spalat, si amesteca.Stinge cu trei cani de apa sau supa de legume. Acopera si lasa sa fiaba la foc mic.

 Eu am folosit doua pungute de orez prefiert de 125g, pe care le-am fiert in apa, in prealabil, 8 minute, apoi le-am taiat, si am varsat orezul peste ceapa, nemaifiind necesara fierberea lui.

Separat, taie carnatii in felii potrivit de groase si prajeste-le in ulei.


Cand orezul e aproape fiert, toarna sosul de rosii si lasa sa scada. Adauga ardeiul gras taiat in cubulete si feliile de carnat.
Potriveste gustul de sare si piper si lasa sa dea in 1-2 clocote. La final, aromatizeaza cu verdeata. Se poate si cu patrunjel, eu am folosit cimbru ;-)




vineri, 25 octombrie 2013

Tarta rasturnata cu o para si gutuie










 Galbena gutuie, dulce, amaruie...Aveam si eu doua gutui si ma tot gandeam ce sa fac cu ele...am avut de ales dintre o invartita, o rasucita sau o rasturnata...intr-un final, am ales rasturnata, deoarece timpul de pregatire si de coacere e mai mic, in comparatie cu celelalte.
Gutuile sunt lemnoase si de obicei se fierb...data viitoare, le voi fierbe si eu, pentru ca feliile au fost cam tari, mai crocante asa, dar feliile de para, dulci si zemoase au mai indulcit taria gutuilor si s-au combinat foarte bine. Se pot folosi si felii de mere cu gutui, daca aveti.

Sursa: aici.


Timp de preparare: 25'
Timp de coacere:30'
Dificulate: mica

Ingrediente:
o para,
o gutuie,
3 oua,
3 linguri de zahar,
1 plic zahar vanilat Coseli,
3 linguri lichior de migdale Disaronno,
3 linguri de fulgi de migdale,
3 linguri de faina,
un varf de cutit de sare.

Pentru caramel:
4 linguri de zahar,
1 lingura apa,
1 lingura unt.

Mod de preparare:

Intr-un vas termorezistent de yena sau in vasul Pyroflam, cu diametrul de 20cm, cum am folosit eu, se pune zaharul cu apa la caramelizat la foc mic. Amestecam continuu, pana se topeste zaharul. Atunci cand caramelul prinde o culoare aurie, punem untul si tragem de pe foc. Rotim vasul in asa fel incat caramelul sa acopere si peretii acestuia.

Am curatat para de coaja si am taiat-o felii, asezandu-le de jur imprejurul vasului, peste caramel.


Gutuia am spalat-o, curatat-o si taiat-o felii si le-am asezat peste feliile de para.


 Mi-au mai ramas cateva felii, nu le-am pus pe toate.
Puteti folosi mere sau puteti sa fierbeti inainte putin feliile de gutuie, pentru ca au fost destul de tari.

Aluatul: separam albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile le frecam cu zaharul si zaharul vanilat,


adaugam lichiorul, apoi faina in ploaie.

In loc de lichior puteti folosi coniac, lapte sau apa. 

Albusurile le batem spuma tare cu un varf de cutit de sare si le incorporam in trei etape in amestecul de galbenusuri, usor, de jos in sus. Atentie, compozitia trebuie sa ramana spumoasa, altfel baza tartei nu va iesi pufoasa.

Turnati compozitia peste feliile de gutuie



si dati la cuptorul incins in prealabil pentru 15 minute la 180 C, apoi inca 15 minute la 200 C.

Imediat ce o scoateti din cuptor,


treceti cu un cutit si desprindeti tarta de vas, acoperiti cu o farfurie plata pentru deserturi si rasturnati.



Am mai presarat in plus o lingura de fulgi de migdale, doar pentru decor ;-)




Ce toamna minunata, nu-i asa? ;-)

miercuri, 23 octombrie 2013

Rulada de pui cu varza rosie si sos de chimen








 In revista Retete/Bucataria de azi am gasit reteta Piept de pui umplut cu varza rosie. Mi-a placut mult umplutura, coloritul verzei rosii transformata in mov si cum tocmai pusesem niste salata de varza rosie la borcan, si mi-a mai ramas, am zis musai sa o incerc. In reteta, pieptul de pui se cresteaza, se face un buzunar, care se umple cu varza, se tavaleste prin faina, apoi se prajeste in ulei. Eu am zis ca mai bine fac o rulada de pui la cuptor. Si se recomanda cartofii fierti, dar am preferat sa fac rondele de cartofi, pentru ca deja vizualizazem reteta in cap si mi-am zis ca astfel o sa dea cel mai bine. Si ma tot gandeam ce sos sa fac.Un sos alb...dar cu ce?
Ce-ar merge cu varza, oare? Stiu! Chimen! Un sos de chimen sa fie atunci. De fapt, un sos alb in care am adaugat chimen macinat.
Daca a fost bun?
A fost sen-za-ti-o-nal!!!



Ingrediente:

500g piept de pui,
1/4 varza rosie,
sare,
piper.

Garnitura:
rondele de cartofi/cartofi fierti.

Pentru sosul de chimen:
50g unt,
3 linguri de faina,
3 linguri de smantana,
o cana de lapte cald,
2 linguri de chimen macinat  Kotanyi,
sare si piper.

Mod de preparare:

Pieptul de pui taiat fasii-eu il cumpar de la Deliciosul de Vaslui- se spala, se sterge cu prosoape absorbante, se acopera cu folie alimentara si se bate usor cu un ciocan de snitele. Nu e necesar pe ambele parti, ca nu vrem sa se gaureasca.
Asezonam cu sare si piper pe fiecare parte si-l dam la frigider.

Toaca varza marunt, pune sare si amesteca. Potriveste gustul cu piper, daca vrei. Dupa o ora, scurge varza bine de tot.

Intinde pe o folie de aluminiu fileurile de pui suprapuse si pune umplutura de varza.



 Ruleaza strans cu folia alimentara si da la cuptor intr-o tava cu putina apa pentru 20 de minute.


Rondele de cartofi:
Cartofii se spala, se curata si se taie rondele, nu foarte subtiri, potrivite. Se lasa la scurs de apa in exces intr-un prosop. Se prajesc in ulei, apoi se scot pe prosoape absorbante. De asemenea, se pot prepara cartofi fierti drept garnitura, pentru cine nu-i suporta pe cei prajiti.


Sosul de chimen
Eu nu am avut chimen macinat, dar cu ajutorul masinii de macinat cafea, m-am descurcat.
 Initial, am macinat doar o lingura de chimen, dar gustul a fost slab si pentru ca l-am vrut intens, am mai adaugat o lingura.


Intr-o oala pentru sos-eu am Delimano- se pune untul la topit, apoi se adauga faina, se amesteca rapid si se toarna laptele cald, amestecand continuu, pana cand se ingroasa. Se adauga chimenul macinat,






sarea si piperul, dupa gust, si se amesteca. Intocmai ca la sosul de marar, doar ca in loc de marar, am pus chimen.


Asamblare:
Initial am tavalit rulada de carne prin sos ca ma gandeam sa o tai felii. Pe urma mi-am zis ca mai bine o tai in bucati oblice ;-)

Pe o farfurie intinsa asezam in cerc rondelele de cartof, peste ele asezam o bucata din pieptul de pui taiata oblic cu varful in sus si  punem o lingurita de sos de chimen pe care o prelungim cu coada lingurii. Presaram cateva seminte de chimen prin farfurie si aranjam o frunzulita de patrunjel printre feliile de cartofi.

Servim cu multa pofta, alaturi de un pahar de vin alb ;-)




vineri, 18 octombrie 2013

Prajitura cu branza dulce si must











In principiu, aceasta reteta este de fapt, Prajitura Fanta. Dar, mie-mi nu-mi place Fanta, de aceea nu am facut-o niciodata.
Pana acum, cand m-am gandit sa  inlocuiesc sucul garbogazos cu must.  Pentru ca aveam mult must, vreo 4 litri, asa...
Si pentru ca aceasta reteta contine branza dulce, iar eu sunt Fan Branza, trebuia sa o fac ca practic era cam singura reteta din caietul meu, nepreparata. Am scris-o demult, dintr-o revista.
Si  sunt si Fan Must!! ;-) Mustul meu a fost cam rozaliu, observati paharul plin din fotografii. Ah, si pentru ca aparatul meu foto m-a lasat balta, am imprumutat altul, de la un vecin, si dupa cum vedeti, are data imprimata pe fiecare poza. Stiu ca o puteam scoate, dar...nu era aparatul meu si am facut doar 10 poze. Poze care nu se intorc. M-am chinuit in vreo trei programe sa le indrept. Apareau ca intoarse, dar de cate ori am vrut sa le postez aici sau pe fb, tot cu capul in jos apareau...Intr-un final, am reusit.

Branza dulce si must= O combinatie de succes, pe care v-o recomand cu draga inima.

Ingrediente:
6 oua,
6 linguri zahar pudra,

4 linguri faina,
3 linguri de cacao neagra,
1lingurita praf de copt,
90ml ulei de floarea-soarelui.

Pentru crema de branza:
2 cutii de branza proaspata Delaco (500g),
200g unt,
1 plic zahar vanilat Coseli,
200g zahar pudra.

Budinca de must:
750ml must,
2 plicuri de budinca de vanilie,
4 linguri de zahar.

Mod de preparare:
Blatul:Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu zaharul pudra. Galbenusurile se freaca cu uleiul, pana devin ca o crema. Peste galbenusuri se cerne faina, impreuna cu cacaua si praful de copt si se amesteca.
Se adauga cate o lingura din albusuri si se amesteca usor de jos in sus, pana se incorporeaza toata cantitatea.



In cuptorul preincalzit la 180 de grade C, se introduce tava tapetata cu hartie de copt peste care ati turnat compozitia de mai sus.


Se lasa la copt cca 30 de minute. Verificati cu o scobitoare daca blatul e facut. Daca scobitoarea iese curata, inseamna ca blatul e copt. Lasati-l la racit.

Crema: cat timp blatul este la cuptor, ne ocupam de crema de branza. Untul, la temperatura camerei se spumeaza cu zaharul pudra si cu cel vanilat




 Se adauga treptat branza proaspata de la Delaco




Se mixeaza pana la incorporarea totala :D :D

Budinca de must: Praful din cele doua plicuri de budinca se varsa intr-un bol sau cana si se toarna peste ele 300ml de must rece si zaharul.





Restul de must se pune la fiert.



 Da, mustul trebuie tinut la frigider inainte de a-l folosi. Se amesteca praful de budinca cu 4 linguri de zahar si mustul, pana totul devine ca un aluat de clatite, mai grosut, si fara cocoloase. Cand mustul de pe foc da semn de fierbere, turnati continutul bolului cu budinca. Apoi, amestecati continuu pana se ingroasa.


Cand budinca e gata, acoperiti-o cu o folie alimentara, ca sa nu prinda crusta.

Asamblare: peste blatul racit, turnati crema de branza si intindeti-o uniform.


Peste crema de branza, turnati budinca-e bine sa nu fie nici calda, dar nici rece-si nivelati-o cu o spatula.

Dati la frigider si taiati-o peste minimum trei ore, ca sa aiba timp sa se intareasca si raceasca budinca de must. Eu am lasat-o peste noapte.

Puteti sa o decorati cu jumatati de boabe de strugure negru, cum am facut eu ;-)






A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.