Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Medalioane de somon cu cartofi duchesse





Am primit medalioane proaspete de somon de la Ocean Fish!!! Am fost tare fericita!
Somonul este cel mai apreciat peste oceanic, supranumit si regele pestilor, el este cea mai buna sursa de Omega 3 asigurand o consistenta sursa de proteine indiferent de modul de preparare.

Am cautat rapid o reteta ca sa le prepar, deoarece nu am cumparat/preparat niciodata medalioane de somon si am gasit-o in cartea Delicii in bucatarie, Preparate din peste, Ed. Adevarul, 2011.
Extraodinar de bune au fost!! Multumesc mult de tot, Ocean Fish!!!


Azi e si Dezlegare la peste, cred ca un medalion de somon nu refuza nimeni, nu-i asa? ;-)


Preparare: 25'
Pregatire: 25'
Dificultate: mica
Vin: Muscat Otonel demisec.

Ingrediente:
4 medalioane de somon proaspat Ocean Fish,
1 ceapa mica,
4 linguri de smantana dulce,
15g unt,
1 lingura brandy,
3 linguri ulei de masline extravirgin,
15g piper roz boabe,
50g faina alba 000,
sare.

Pentru cartofii duchesse:
300g cartofi( 3-4 cartofi medii),
2 oua,
5 linguri de parmezan ras,
1 lingura seminte de susan,
1 lingura seminte de mac,
2 linguri ulei de masline extravirgin,
sare si piper alb.

Mod de preparare:

Cartofii duchesse: spala cartofii cu coaja si fierbe-i cu un praf de sare.  Curata-i de coaja si paseaza-i. Adauga ouale,


 parmezanul ras si potriveste gustul de sare si piper alb.


  Amesteca pana cand obtii o compozitie omogena.

Toarna compozitia intr-un pos si pune cu el, pe o tava acoperita cu hartie de copt, maim ulte gramajoare. Am folosit duiul stea. 



Coace-le 20 de minute in cuptorul incalzit la 190 de grade C.
La mijlocul perioadei de copt, unge cu ulei  gramajoarele de cartofi si presara-le cu seminte de susan si mac,






apoi pune-le inapoi in cuptor.


Somonul: Toaca marunt ceapa si soteaz-o intr-o tigaie cu untul topit amestecat cu 2 linguri de ulei de masline. Tavaleste prin faina medalionele de somon


si prajeste-le in tigaia cu ceapa.


Adauga piperul roz si sare, dupa gust. Toarna o lingura de brandy-eu n-am avut, dar am pus whisky-si lasa-l pe foc pana cand se evapora. Scoate medalioanele pe prosoape absorbante.


 Incorporeaza smantana si deglaseaza sosul. Eu l-am mixat putin cu blanderul vertical, desigur intr-un alt vas :P
Serveste cu garnitura de cartofi si cu sosul de smantana.

In loc de somon, puteti folosi si medalioane de pastrav, asa cum era in reteta originala ;-)




La multi ani celor care poarte prenumele de Andrei/ Andreea!!

vineri, 29 noiembrie 2013

Porc cu ananas in sos dulce acrisor






 Dupa o mancare indiana, condimentata si savuroasa, cum a fost Pui indian cu dafin si curry, azi a venit randul acestei delicioase retete chinezesti, dulce acrisoare, porc cu ananas.
Reteta e din cartea Delicii in bucatarie, Retete traditionale din China, Japonia, India si Thailanda, Ed. Adevarul, 2011, dar sincer va spun ca am comparat aceasta reteta cu multe altele de pe net si am aplicat ce am crezut ca-i lipseste ;-) Unele au kechup, altele n-au. La fel si sos Worchester...Altele au sake...Eu n-am avut pe ultimele doua ingrediente, din pacate...

Pregatire: 20'
Preparare: 30'
Dificultate: mica
Vin: Merlot

Ingrediente:
750g pulpa de porc,
100g ananas,
1 ou,
4  linguri amidon,
1 fir de praz,
2 catei de usturoi,
1 ardei gras rosu,
1 lingura ghimbir macinat Kotanyi,
4 linguri ulei de masline extravirgin,
1/2 lingurita sare.

Pentru sosul dulce acrisor:

4 linguri otet alb,
4 linguri zahar brun,
4 linguri kechup/pasta de tomate,
2 linguri sos de soia,
2 linguri sos Worchester.

Mod de preparare:

 Taie pulpa de porc cuburi, sareaza-le si lasa-le la marinat 30 de minute. Bate oul cu amidonul, (2 linguri) toarna compozitia peste carne si amesteca bine.

 Incinge uleiul (2 linguri) intr-un vas neaderent sau de ceramica si rumeneste carnea la foc iute.


Scoateti carnea cu o spumiera şi pastrati-o la cald.


 Intr-un wok cu ulei (2 linguri) soteaza prazul taiat rondele, usturoiul si ardeiul rosu taiat fasii. Adauga ghimbirul si amesteca.



Ananasul direct din conserva, gata taiat cuburi. In loc de kechup am folosit suc de rosii, facut de mama,-pe care l-am amestecat cu sucul de ananas, restul de amidon (2 linguri), otetul, zaharul, sosul de soia si sarea.  Si am turnat totul peste legumele din wok.




Adaugati si carnea



 Fierbeti la foc iute timp de 3-4 minute pana cand sosul se leaga. Daca e cazul,  mai adaugati cateva linguri de apa.

Porcul cu ananas in sos dulce acrisor se serveste  cu garnitura de orez.
Bun de tot!!!




Doamne, ce mi-a placut!!
Atat de simplu si atat de gustos!!



Si m-am bucurat tare mult cand am gasit acest vas mic mov pentru cuptor, in Italia, prin Florenta. De-acolo l-am carat ;-)
Prosopul de bucatarie mov e tesut la razboi si e de la soacra-mea, din Cluj ;-) Traiasca!


Pofta buna si spor la lucru va doresc ;-)

miercuri, 27 noiembrie 2013

Pui indian cu ardei, dafin si curry






Mie imi place sa gatesc si altfel, mereu diversificat, iar bucatariile de pe alte continente cu miresme si arome diferite imi plac foarte mult.
Aceasta este o reteta indiana din cartea Delicii in bucatarie, Retete traditionale din China, Japonia, India si Thailanda, editura Adevarul, 2011.


Pregatire: 20'
Preparare: 20'
Dificultate: mica

Ingrediente:
400g piept de pui dezosat,
1 ardei gras rosu,
1 ardei gras galben,
2 foi de dafin,
3 linguri ulei de masline extravirgin,
3 catei de usturoi,
1 lingurita curry dulce Kotanyi,
1 varf de cutit curcuma,
50ml vin alb, cu aroma fructe,
100ml supa concentrata de legume,
sare,piper din rasnitele Kotanyi.

Mod de preparare:
 Spala ardeii, taie-i pe jumatate, apoi curata-i de seminte si de filamentele din interior. Taie-i in bucati potrivit de mari.


Taie bucati pieptul de pui.


Zdrobeste usturoiul necuratat de coaja si caleste-l usor intr-un wok cu ulei;



adauga apoi ardeii si inabusa-i 7-8 minute, la foc mediu.


Condimenteaza carnea de pui cu sare, piper din rasnitele Kotanyi.  curry de la Kotanyi si curcuma



si pune-o intr-o cratita impreuna cu ardeii. Prajeste bucatile de carne cateva minute,



apoi toarna vinul si supa fierbinte, in asa fel incat sa se deglaseze totul.





 La sfarsit, adauga foile de dafin Acopera cratita cu un capac si lasa sa fiarba, la foc mediu spre mic, aproximativ 4 minute.



Serveste puiul fierbinte, cu sosul cremos din cratita. Dupa gust, poti servi puiul cu o garnitura de orez fiert.





Sfat: Daca vrei ca ardeiul gras sa fie mai usor digerabil, curata-l de pielita cu un cutit de legume sau coace-l direct pe flacara aragazului, pune-l intr-o punga de plastic si lasa-l cateva minute sa transpire, apoi curata-l de pielita cu mana uda.

marți, 26 noiembrie 2013

Chifle umplute cu oua de prepelita si ton afumat











Buna dimineata!! Cine nu a servit inca micul dejun, il invit la o cana mare cu lapte sau cafea, alaturi de niste delicioase chifle umplute!!
Se fac rapid, iar umplutura ramane la aprecierea voastra, cu ce aveti prin frigider. Eu am vrut sa le fac un pic mai speciale, diferite, dar tot rapide ;-)

Ingrediente:
4 chifle cu susan,
4 oua de prepelita,
50g ton afumat Ocean Fish,
50 g cascaval,
1/2 ardei gras verde,
piper,
boia dulce,
1 ceapa verde.



Mod de preparare:

Se taie un capac chiflelor, partea mai mare se scobeste putin si se trece la umplutura.


Se taie marunt tonul afumat Ocean Fish, ardeiul si ceapa verde si se umplu chiflele.


Se sparge cate un ou de prepelita peste umplutura.


Se razuieste cascavalul si se presara peste umplutura. Am rasnit putin piper si boia dulce pe deasupra.
Se dau la cuptor, la 200grade C pana ce se incheaga albusul.


Eu le-am lasat vreo 10 minute si a fost mult...Cred ca 5 sunt suficiente.
Am mai adaugat cateva felii de ton pe deasupra si putina ceapa verde.






Pofta buna sa aveti!!

duminică, 24 noiembrie 2013

Tort de biscuiti cu crema mascarpone si ciocolata








De cand am vazut acest tort de biscuiti la prietena mea, Loredana Bender a.k.a. Buburuza Bubu, am stiut ca o sa-l prepar si eu. M-a atras blatul ca biscuiti cu nuca-si m-a dus cu gandul la salamul de biscuiti-dar cel mai mult m-a atras crema de mascarpone!! Si cu ciocolata!! Deci, clar trebuia sa-l fac!  N-am avut mascarpone cand am vazut reteta Loredanei, dar a doua zi aveam tortul gata ;-)
Multumesc pentru reteta, Lore!! :* <3


Portii: 10

Ingrediente pentru blatul de biscuiti:

250g biscuiti,
3 bucati de rahat cu fistic,
150g nuci tocate grosier,
50ml cafea espresso,
100g zahar,
100ml lapte,
100g margarina lichida Unirea,
100g ciocolata cu lapte,
100g ciocolata neagra (50% cacao),
O forma de tort rotunda cu peretii detasabili / 20 cm diametru

Crema:

200g mascarpone,
2 galbenusuri,
5 linguri zahar,
100g ciocolata cu lapte,
100g ciocolata neagra,
1 plic gelatina Dr.Oetker,
300ml frisca lichida Megle.


Mod de preparare:

Pentru blat: Biscuitii ii rupem bucati, -eu am folosit si biscuiti de cacao-, adaugam nucile, rahatul taiat marunt, si amestecam putin.
Se pune la foc mediu o cratita si adaugam laptele, margarina lichida Unirea, zaharul, ciocolata cu lapte si ciocolata neagra rupta in bucati.




Amestecam continuu pana se dizolva zaharul si se topeste ciocolata, apoi stingem focul.
Se lasa la racit 10 minute, apoi adaugam sosul peste biscuiti si amestecam cu o lingura.


Adaugam si cafeaua:


Se pune compozitia  in forma de tort, pe care am imbracat-o in prealabil cu folie alimentara si apasam cu o lingura compozitia ca sa se aseze si sa nu existe goluri.


 Punem forma de tort in frigider pentru 30 minute.

Crema:
Gelatina se pune la inmuiat in apa rece, conform instructiunilor de pe plic.
Frisca lichida se bate spuma.
Galbenusurile de oua se mixeaza bine cu zaharul pudra, apoi se adauga mascarpone si omogenizam bine.


Rupem ciocolata in bucati mici si o topim la bain marie, amestecam si luam vasul de pe bain marie.
Adaugam gelatina in fir subtire, amestecam si  incorporam ciocolata in crema de mascarpone.
Se adauga frisca,amestecam usor de jos in sus .
Scotem forma de tort din frigider si punem crema, nivelam.


Se baga tortul in frigider pentru minim 4 ore sau lasati peste noapte.
La momentul servirii, se indeparteaza marginile formei , folia alimentara si se taie tortul in felii.
L-am  decorat cu bomboane Raffaello si trufe de rom.



Prima felie pentru Loredana:




Si aceasta-i pentru voi! <3




A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.